Мажи, внимавајте со компјутерот во слободно време | Прекумерната употреба е поврзана со зголемен ризик од еректилна дисфункција

263

Иако модерниот начин на живот често вклучува подолги периоди на слободно време пред екранот, важно е да се биде свесен за можните последици по сексуалното здравје.

Новото истражување ја нагласува важноста од балансирање на седечките активности со физички вежби за промовирање на целокупната благосостојба.

Една неодамнешна студија на тим од Кина сугерира дека трошењето прекумерно време во седечки слободни активности, како што е употребата на компјутер, може значително да го зголеми ризикот од еректилна дисфункција. Нивната студија донела вознемирувачко откритие – на секои 72 минути повеќе време поминато на компјутер за време на слободни активности ги зголемува шансите за еректилна дисфункција повеќе од три пати.

Додека повремената еректилна дисфункција е честа појава, долгорочните проблеми може да се мешаат во сексуалниот живот на една личност. Овие проблеми можат да произлезат од различни фактори, вклучувајќи психолошки стрес, чувство на вина или основни медицински состојби. Изборот на животниот стил, како што е продолженото седење, исто така може да придонесе за еректилна дисфункција со тоа што влијае на нивото на хормоните и ја оштетува функцијата на крвните садови неопходни за правилен проток на крв низ пенисот.

Студијата, која е објавена во списанието Andrology, користи метод наречен Mendelian randomization за да ја истражи врската помеѓу седечките активности во слободното време и еректилната дисфункција. Анализирајќи ги генетските податоци на повеќе од 220.000 луѓе со европско потекло, истражувачите барале корелации помеѓу специфичните гени поврзани со седечкото однесување и распространетоста на еректилната дисфункција.

Интересно е тоа што поминување повеќе време на користење компјутер за време на слободното време е поврзано не само со поголем ризик од еректилна дисфункција, туку и со намалено ниво на хормон кој е клучен за производство на сперма.

Сепак, студијата не најде директна причинско-последична врска помеѓу гледањето телевизија или рекреативно возење и еректилната дисфункција.

Студијата ги признава ограничувањата, сугерирајќи дека разликата помеѓу различните седечки активности како што се употребата на компјутер и гледањето телевизија може да биде нејасна. Дополнително, достапните генетски податоци за рекреативно возење можеби не се доволни за да се извлечат правилни заклучоци.

И покрај овие ограничувања, резултатите го истакнуваат потенцијалното негативно влијание на зголеменото време на екранот врз сексуалното здравје. Потребни се дополнителни истражувања за да се разјаснат механизмите кои лежат во основата на оваа врска и да се испита дали интервенциите насочени кон седечкото однесување можат да го ублажат ризикот од еректилна дисфункција.

Извор: Science Alert