Не е тежок, тоа е мојот брат !

102

Во Јапонија, за време на војната, ова момче го носело својот мртов брат на грб за да го закопа.

Еден војник го забележал и го замолил да го фрли тоа мртво дете за да не се измори.

Тој одговорил:

„Не е тежок, тоа е мојот брат!“

Војникот разбра и почна да плаче.
Оттогаш, оваа слика стана симбол на единството во Јапонија.

Нашето мото нека биде:

„Не е тежок, тоа е мојот брат … тоа е мојата сестра.“

Ако падне, подигнете го.

И ако се измори, помогни му.

И ако е слаб, поддржете го.

И ако згрешил, простете му,

И ако светот го оставил, јас го носам на грб, не е тежок

Тој е мој брат..