Мажи, вие сепак имате конкуренција | Докажано е дека жените во оваа професија се многу поуспешни

1275

Иако тие прават паузи во својата кариера поради формирање семејство, сепак во некои професии се во предност.

Резултатите од новата студија покажале дека женските лекари имаат повеќе трпение од машките и се сметаат за поквалитетни во таа професија.

Студијата која во текот на четири години испитала повеќе од еден милион и половина пациенти излезе со интересни податоци – пациентите третирани од жени статистички имале поголеми шанси да преживеат, за разлика од оние кои ги лекувале лекари во истата болница.

Можеби жените имаат поинаков пристап и пациентите со самото тоа реагираат поинаку – вели Винет Арора, една од авторите на студијата.

Судејќи според овие истражувања, ако машките лекари се добри како и женските, можело да се спасат 32.000 животи годишно. Сепак, има нешто со што можат да се пофалат и мажите – поквалитетна кариера.

И покрај конкретните докази дека жените се подобри лекари, тие често прават паузи во нивните кариери заради децата, работат скратено, почесто одат на боледување и за нив е потешко да го раздвојат приватното и професионалното, во што мажите се во предност.

Меѓутоа, иако жените се поквалитетни лекари, тие и понатаму заработуваат помалку од машките колеги кои имаат околу 20.000 долари поголема плата годишно.