Математичка формула открива сѐ за вашиот партнер

264

Можеби веќе сте чуле за математичката формула за пресметување на „социјално прифатливата“ разлика во возраста кај паровите.

Според ова правило, поделете го бројот на вашите години со две и додадете на тоа седум години, што треба да биде минимум под кој не треба да одите. Ако имате 32 години, „социјално е прифатливо“ да сте во врска со некој од 23 години или постар. Исто така, според ова правило, прифатливо е лице од 32 години да е во врска со некој на возраст од 50 години и под.

Иако ова е општо прифатено правило, експертите сугерираат дека мора строго да се придржувате до него.

Оваа формула ви помага да останете таму каде што има заеднички интереси со вашиот партнер и веројатно ќе ви овозможи подобра комуникација. Меѓутоа, ако сретнете некој чија возраст е надвор од опсегот на формулата, но ве прави среќни, игнорирајте го правилото, советува експертот за односи Дејвид Бенет .

Неговата колешка Керол Родерик вели дека не ги советува клиентите буквално да го следат правилото, но „ги охрабрува внимателно да размислат за горните и долните граници за партнерот, особено на веб-страниците и апликациите за да ја пронајдат подобрата половина“. Според неа, кога ќе сретнете некого, обично сте во можност да ја процените нивната зрелост, виталност и намери во приближно исто време кога ќе ја дознаете нивната возраст “.

Најризичниот аспект на врската со некој значително помлад или постар од вас е тоа што можеби имате многу заедничко во моментот, но по пет години би можеле да доживеете значителни разлики во целите и начинот на живот, смета Родерик.

Исто така, според истражувањето од 2014 година, колку е поголема разликата помеѓу партнерите, толку е поголема веројатноста парот да се разведе. Паровите со петгодишна разлика имале 18% поголеми шанси да се разведат, стапката на разводи скокнала на 39% кога имало разлика од десет години и 95% кога имало разлика од 20 години.