Луѓето пренесуваат многу повеќе вируси на животните отколку тие на нив

136

Човечкото влијание врз животната средина се протега и на пренос на вируси, при што луѓето пренесуваат двојно повеќе вируси на животните отколку обратно.

Сложениот танц на патогени меѓу животните и луѓето не е еднонасочна улица, открива нова студија. Со анализа на милиони вирусни геноми, научниците откриле дека луѓето се извор на двојно повеќе вируси кај животните отколку обратно.

Од скоро 12 милиони испитувани геноми на вируси, откриени се скоро 3.000 случаи на вирусно скокање помеѓу видовите. Изненадувачки, 79% од овие случаи вклучувале вируси кои се преселиле од еден животински вид во друг, додека 21% вклучувале луѓе. Меѓу нив, 64% биле преноси од човек на животно, познат како антропоноза, а 36% биле преноси од животно на човек или зооноза.

Различни животни, вклучувајќи миленичиња, домашни животни, птици, примати и диви суштества, се погодени од антропоноза. Конкретно, дивите животни биле многу почувствителни на преносот на вирусот од луѓето.

Cedric Tan, водечки автор на студијата и докторант по компјутерска биологија на Институтот за генетика на University College London, го истакна значителното влијание што луѓето го имаат врз животната средина и нејзините жители. Студијата го разгледа преносот на вируси меѓу сите групи на ‘рбетници, нагласувајќи го потенцијалот вирусите да се движат меѓу видовите преку близок контакт и заеднички средини.

Ова е објавено во списанието Nature Ecology & Evolution.

Вирусите можат да скокаат помеѓу различни видови преку истите начини на пренос што се однесуваат на луѓето, вклучувајќи директен контакт со заразени течности или каснувања од други видови, објаснува Tan.

Francois Balloux, коавтор на студијата и директор на Institute of Genetics at UCL, ја нагласи историската и постојана закана од зоонози, кои предизвикуваат пандемии низ историјата.

Огромното мнозинство на патогени кои циркулираат кај луѓето биле добиени од животни во одреден момент, вели тој.

Balloux, исто така, ги истакна актуелните закани како што се птичјиот грип H5N1 и разорниот ефект на неодамнешните пандемии, вклучително и COVID-19, кој најверојатно потекнува од лилјаците, а потоа се проширил на луѓето. Покрај тоа, тој спомена документирани случаи на појава на SARS-CoV-2 кај одгледувани куни кои пак биле заразени од луѓе.

Иако многу преноси од вид на видови се незначителни, некои може да доведат до епидемии или дури и пандемии. Balloux објасни дека иако малите епидемии на зоонозни болести се чести, еволутивно гледано, големите епидемии се ретки појави.

Извор: Reuters