Трагедија во бразилската Амазонија ! Некој ја убил најголемата змија на светот | Фото/Видео

171

Голема загуба ја снајде научната заедница и целиот свет бидејќи ловците ја застрелале најголемата змија на светот по име Ana Julie во неделата во бразилскиот дел на Амазон, објавиле локалните медиуми.

Тимот од 15 меѓународни биолози ја открил северната зелена анаконда (Eunectes akayima) во февруари и утврдил дека тоа е нов вид врз основа на 5,5 проценти разлика во ДНК во споредба со другите зелени анаконди (Eunectes murinus).

Телото на Ana Julie, долго 8 метри, е пронајдено во реката Formoso во руралната област Bonita во државата Mato Grosso do Sul на југот на Бразил. Холандскиот истражувач кој помогнал да се открие змијата ја изразил својата тага и гнев откако ја слушнал веста и ги нарекол убијците на анаконда „болни“.

Биологот ја сподели веста на Instagram, објавувајќи:

„Со голема болка во срцето сакам да ве информирам дека моќната голема анаконда со која пливав е пронајдена мртва во реката“.

Покрај тоа, Vonk откритието на северната зелена анаконда го нарече „врв на неговата научна кариера“.

Легендарни змии

Минатиот месец, биологот направил неверојатна снимка како плива со Ana Julie, на која се гледа дека змијата е дебела како автомобилска гума и тежи околу 200 килограми. Снимателот Cristian Dimitris тврди дека убиената змија е иста како онаа што ја снимал со Vonk.

„Ги одредував шарите на нејзиното лице, кои се како отпечатоци од прсти“, објаснува Dimitris.

Истото го потврди и Juliana Terra, специјалист за анаконди од University of Sao Paolo, која Ana Julia ја нарече „симбол за регионот Bonito“.

Пред нејзиното откритие, само еден вид зелена анаконда – исто така наречена џиновска анаконда – е препознаена во Амазонија.

„Заедно со 14 други научници од девет земји, откривме дека најголемиот вид змии во светот, зелената анаконда, е всушност два различни видови“, рече професорот Vonk во февруари.

Во февруари, тимот исто така изрази загриженост за ризиците со кои се соочува змијата од климатските промени и континуираното уништување на шумите на Амазонија.

„Околу една петтина од Амазонија веќе е исчезната, што е повеќе од 30 пати поголема од областа на Холандија. Опстанокот на овие легендарни џиновски змии е нераскинливо поврзан со заштитата на нивното природно живеалиште“, рече Vonk.

Одделен или ист вид?

Ana Julie и Freek Vonk

Северната зелена анаконда (Eunectes akayima) е спорен вид на боа пронајдена во северна Јужна Америка и на карипскиот остров Тринидад. Таа е тесно поврзана со Eunectes murinus, (јужната) зелена анаконда, од која наводно генетски се разликува. Таа е една од најтешките и најдолгите змии во светот, со потврдени примероци на должина до 6,3 m. Како и сите бои, таа е неотровна боа.

Се проценува дека Eunectes akayima се оддалечила од својот најблизок роднина пред помеѓу 5 и 20 милиони години, првично одвоен од пристаништето Vaupés. Денес, примероците на Eunectes akayima се познати од басенот на Orinoco и околните региони, кои се движат од Еквадор до Тринидад.

Нејзиниот опсег е сè уште во голема мера одвоен од оној на Eunectes murinus, иако тие делумно се преклопуваат околу Француска Гвајана, без јасна географска бариера. Иако наводно се разделени со митохондријални ДНК маркери, двата вида морфолошки не се разликуваат.

Со векови, локалното население на Карибите го познава овој вид како akayima, што е прифатено како официјално научно име. Подоцнежните студии покренале номенклатурни прашања во врска со описот, а исто така ја доведувале во прашање валидноста на кладите пронајдени преку митохондријалната ДНК, фрлајќи сомнеж за валидноста на Eunectes akayima како посебен вид.