Лоши навики кои ги уништуваат нашите компјутери

357

Секој компјутер треба да може да трае неколку години подолго, ако „добро се однесувате“ со него. Ако вашиот лаптоп се расипе порано отколку што мислите дека треба, многу е можно некои ваши лоши навики да придонеле за тоа.

Топлината е смртоносен непријател на вашиот компјутер. Ако компјутерот се прегрее, процесорот може да забави или дури и целосно да се исклучи за да се намали температурата. Подолгото работење на високи температури може да го намали животниот век на процесорот, вентилаторот и батеријата, пишува „PC Mag“.

За работната површина, решението е едноставно: проверете дали вашиот уред има соодветен проток на воздух, со доволно отвори за проветрување и вентилатори за да остават ладен воздух да тече низ компонентите. Од друга страна, лаптопот бара малку повеќе внимание. Преносливоста доведува до многу лоши навики, како што е ставање на ќебе или друга мека површина, што го блокира протокот на воздух под лаптопот и потенцијално преку лаптопот.

Секогаш кога е можно, користете лаптоп на рамна површина, а преносни маси се добар начин да се осигурате дека спречувате прегревање на уредот. Покрај тоа, за лаптопите важат истите правила како и за десктоп компјутерите – не ги оставајте на топли места (како автомобил на сончев ден) и периодично чистете ги од прашина.

Сите компјутери собираат прашина со текот на времето. Иако редовното чистење може да ви помогне, пред сè, треба да спречите разни честички да влезат во компјутерот. На пример, чад од цигари и крзно од домашно милениче ќе ги влошат овие проблеми, а поставувањето на десктоп компјутер на подот ќе обезбеди повеќе прашина, коса и други честички да се „всмукуваат“ во уредот.

Држете го компјутерот на работна маса или на друг штанд, доколку е тоа можно, и проверете дали има филтри на вентилаторите за всмукување.

Батеријата на вашиот лаптоп може да трае осум часа работа кога е нова, но батериите се трошат со текот на времето и по неколку години може да се намалат на шест или седум часа работа. Ова е неизбежно, но постојат начини да се продолжи траењето на батеријата. За да го продолжите векот на траење на батеријата на вашиот лаптоп, најдобро е накратко да ја испразнувате и да ја полните често. Ако забележите дека батеријата на вашиот лаптоп е „отечена“, тоа е знак на загриженост.

И, ако батеријата е толку „отечена“ што го притиска куќиштето на лаптопот, создавајќи јаз меѓу панелите, ќе мора да престанете да го користите компјутерот и да ја замените батеријата, за да избегнете сериозен дефект.