Дали знаевте дека кривата кула во Пиза била германска кула за набљудување за време на Втората светска војна?

217

Легендарната крива кула во Пиза била градена три века, а била завршена дури во 1372 година.

Со исклучок на паузите во изградбата, таа била изградена помеѓу 185 и 192 години.

По неговата изградба, познато е дека Галилео Галилеј наводно вршел експерименти, но поинтересна е неговата историја за време на Втората светска војна.

Како што Италија станала (а потоа се повлекла) сојузник на Хитлерова Германија, германските сили биле сместени во Рим, Пиза и други затвори. Особено откако Мусолини бил соборен и Германија насилно воспоставила марионетска држава на север.

За време на ослободувањето на Италија, сојузничките сили откриле дека Германците ја претвориле кулата во караула. Покрај тоа, таа била една од главните центри на германското присуство во областа.

Еден американски наредник испратен во мисија да го потврди присуството на германските сили бил толку импресиониран од нејзината убавина што решил да не нареди артилериски напад.