Леонардо да Винчи | Првиот борец за правата на животните во историјата

1836
Дамата со хермелин (Портрет на Сесилија Галерани) Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи купил птици, зајаци… само за да ги пушти назад во природата.

Многу историчари го сметаат за прв борец за правата на животните во историјата.

Сведоштвата велат дека тој бил и голем шегобиец. За време на една од неговите посети на Ватикан, тој зел обичен гуштер и му закачил лажни крилја и рогови, со намера да ги заплаши црковните великодостојници.

Тој се забележувал. Чекал да се исплашат и да побегнат, а потоа го зел гуштерот и го вратил назад во природата.

Тој сакал да открие начин како човекот вистински да лета.

Со години ги набљудувал птиците, детално го проучувал нивниот лет, постојано правел белешки за неговиот увид, извлекувал заклучоци за механиката и аеродинамиката неопходна за практично извршување на летот на луѓето.