Лагите кои си ги повторуваме за време на бременоста

97

Бременоста често носи доста тешкотии на жените кои очекуваат бебе. Промените во телото предизвикуваат неколку непријатности и непријатни состојби. Зголемувањето на стомакот само по себе е тешко искушение.

Тегобата ја тера трудницата да си мечтае да роди побрзо, за да се ослободи од тоа бреме.

Токму овие моменти на тешкотии и проблеми ги тераат бремените жени да си повторуваат различни лаги и заблуди. Тие мислат дека кога ќе се породат сè ќе заврши, но не е така.

Еве кои се најчестите лаги кои си ги повторуваме додека сме бремени:

“Ќе се наспијам откако ќе се породам!”

Не сите жени сфаќаат дека со доаѓањето на бебето сонот нема да се подобри. Многумина сметаат дека единственото нешто што ги спречува да спијат подобро е големиот стомак, потењето, гадењето, грчевите и куп други проблематични состојби.

По раѓањето овие непријатни состојби сепак ќе бидат заменети од постојаните грижи за бебето, кои ќе одземат голем дел од здравотоспиење. Затоа бидете подготвени дека вистински ќе се наспиете малку подоцна од очекуваното.

“Нема да ми се наметнува да трпам повеќе лажни контракции!”

Контракциите на Брекстон Хикс се честа состојба кај бремените жени. Тие претставуваат благи грчеви на мускулите на малиот таз кои создаваат чувство на контракции.

Тие сепак можат да продолжат и по раѓањето, бидејќи мускулите на матката имаат потреба од време за да се обноват целосно.

“Конечно ќе можам да спијам на стомак!”

Спиењето на стомак за време на бременоста е невозможно, особено во последните месеци. Многу жени страдаат од влошено спиење поради оваа неможност, бидејќи спиењето на стомак претходно им давало најмногу удобност.

Затоа многу жени мислат дека веднаш по раѓањето ќе можат да ја обноват оваа омилена навика, но за жал не е секогаш така. За некои мајки тоа ќе се случи, но за други може да се потребни дури 6 месеци за враќање можноста за спиење на стомак поради различни околности и компликации.

“Нема да ми се наметнува да одам до тоалет на 10 минути!”

Бременоста и најчесто промените во хормоните и сериозноста на зголемениот стомак предизвикуваат инертност и олабавување на мускулите во малиот таз што предизвикува често мокрење.

По породувањето, особено ако тоа било вагинално и поминало потешко, мускулите и врските во карличното дно може да се олабавени. Ќе им биде потребно време додека се обноват. А тоа може да предизвика чести желби за мокрење и по раѓањето.