Крзнени рекордери | 10-те раси на кучиња кои живеат најдолго

4410

Повеќето кучиња живеат помеѓу 10 и 13 години, но има и такви кои живеат многу подолго, па дури и двојно повеќе од тоа достигнувајќи ја и 27-мата година.

Иако тие кучиња се дел од листата на најдолговечните раси на кучиња во светот, сепак рекордот го држи австралискиот овчар Блуи, кој живеел неверојатни 29 години. Би било навистина прекрасно кога сите кучиња би живееле толку долго.

Во продолжение, прочитајте кои раси на кучиња живеат најдолго.

1. Чивава

Едно од најдолговечните кучиња е чивавата која веројатно затоа е и толку малечка. Во просек, тие живеат помеѓу 15 и 20 години, додека најстарата забележана чивава на светот починала изминатава година на 20 години.

2. Јоркширски териер

Едно од најпопуларните кучиња кое долго ги усреќува и радува своите сопственици – јоркширскиот териер, живее помеѓу 17 и 20 години.

Продолжува на страна 2