Корисните својства на солта

1130

Уште древниот Плиниј велел дека солта е најдобриот лек за кој знае.

Излегува дека ако се балансира внесувањето на вода и сол, може не само да не се дозволи развој на многу болести, но дури и да излечат веќе создадени.

Во овој ред на мисли се наведува една едноставна рецепт: половина лажичка сол и 2 литри вода на ден помагаат да ги зачувате вашето здравје за долго време.

Корисните својства на солта

► Спречува дехидрација и регулира количината на водата што мие клетките.

► намалува киселоста на организмот, а тоа спасува од Алцхајмерова болест и болести на бубрезите.

► помага против астма – испијте две чаши вода, ставете неколку зрна сол на јазикот и кога тие се растворат, напади ќе одмине.

► спасува од стресови и депресија, помага во производството на хормонот на среќата серотонин. А исто така и за изработката на друг хормон – мелатонин, кој обезбедува здрав и мирен сон. Сите знаеме дека без доволно серотонин во организмот не е можно да гледаме позитивно на животот.

► заедно со водата солта помага да се борите со ракот, зголемувајќи протокот на кислород до оштетените клетки.

► нормализира крвниот притисок – ова тврдење многу ќе ви зачуди бидејќи целосно се разминава со вообичаените познавање сепак токму недостатокот на сол провоцира хипертензија.

Објаснување

Без потребното количество сол водата не се задржува во организмот и тогаш крвните садови почнуваат силно да се стегаат, за да обезбедат циркулацијата на малиот волумен крв. За да намалите крвниот притисок, испијте две чаши вода и поставете на јазикот неколку кристали сол.