Копривата помага при справување со алергии

105

Копривата ја подобрува работата на системот на варење. Често се користи како природен лек против запек. Копривата го зајакнува природниот имунитет на организмот, па често се применува при реуматските болести и гихтот, како и при настинки и намален имунитет.

Докажано е делувањето на копривата во запирањето на крварењето, па често се користи при обилни менструации, крварење од матката, при повраќање на крв, крваво мочање.

Копривата делува против реумата, грозницата, туберкулозата на белите дробови, бронхитот, болестите на зглобовите. Влијае и на побрзо зараснување на раните, на чирот на желудникот, на несоницата и нервозата.

Чајот од целата билка го чисти желудникот, цревата и црниот дроб, а воедно е и одличен природен лек за лекување на анемијата, хемороидите, жолтицата, маларијата и сите други видови на грозници.

Поради јакото лековито дејство, копривата се користи и во лекување на алергија.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.