Пронајдена скриена планета во Земјата | „Фасцинантно, судир на два џина“ | Видео

521

Неодамнешните истражувања носат фасцинантни сознанија за длабочините на внатрешноста на Земјата, каде што се кријат траги од древна планета наречена Theia.

Пред милијарди години, таа планета можеби се судрила со нашата Земја, а остатоците од тој судир наводно биле пронајдени во две големи дамки длабоко под површината.

Овие закрпи, наречени „големи провинции со мала брзина“ (LLVP), биле откриени уште во 1980-тите и се наоѓаат под Африка и Тихиот Океан. Поради високата содржина на железо, сеизмичките бранови поминуваат низ нив побавно, што ги прави исклучително интригантни.

Една нова студија објавена во списанието Nature сугерира дека овие структури се всушност остатоци од планетата Theia, кои по судирот со Земјата се апсорбирале во нејзината внатрешност, формирајќи LLVP

Неверојатно откритие

Истражувачите од Caltech откриле аномалии со големина на континент длабоко во внатрешноста на Земјата, идентификувани како можни остатоци од материјалот Theia по судирот што ја создал Месечината.

„Сеизмичките слики од внатрешноста на Земјата откриле две аномалии со големина на континент со ниски сеизмички брзини, познати како Големи провинции со ниска брзина (LLVP), во најдолната обвивка. LLVP често се толкуваат како со суштински густи хетерогености кои се разликуваат во составот од околната обвивка“, напишале истражувачите.

Тие додале: „Овде покажуваме дека LLVP може да претставуваат закопани реликвии од материјалот од обвивката Theia (TMM) што бил зачуван во мантијата на прото-Земјата по џиновскиот удар што ја формирал Месечината. Нашите канонски симулации на џиновски удари покажуваат дека дел од обвивката на Theia би можел да биде испорачан во цврстата долна обвивка на прото-Земјата“.

Ова ново откритие дава подлабок увид во формирањето на Месечината и еволуцијата на внатрешноста на Земјата, истовремено поттикнувајќи понатамошно истражување и разбирање на древните настани што ја обликувале нашата планета.