Колку долго меленото месо може да се чува во замрзнувач, а колку во фрижидер и што е најважно: Како да препознаете дека е расипано?

591

Меленото месо е една од намирниците чија цена е ограничена, па многу луѓе би можеле да го чуваат токму тоа месо на залиха. Сепак, треба да се биде внимателен.

Свежо купеното мелено месо може да остане во фрижидер најмногу два дена, на најниската полица од фрижидерот, каде што температурата е најниска. Чувајте го во пакувањето и во дополнителна кеса, за да бидете сигурни дека крвта од месото не истекува на фрижидерот и другата храна.

Вареното мелено месо, во сос или во комбинации, на пример, може да се чува во фрижидер три до четири дена, бидејќи во фрижидерот дури и долгорочно може да се развијат бактерии. Затоа, доколку не го користите во тој рок, чувајте го во замрзнувач.

Суровото месо што е замрзнато и одмрзнато во фрижидер може повторно да се замрзне еден до два дена откако ќе се извади од замрзнувачот, доколку не планирате да го готвите веднаш. Но, во тој процес ја губи влагата и нема да биде толку вкусно кога повторно ќе се замрзне и одмрзне. Може безбедно да се замрзнат само сурово месо оставено во фрижидер или варено месо кое стоело само неколку часа.

Меленото месо не може да остане предолго во замрзнувачот, бидејќи ја губи влагата, а со тоа се нарушува и квалитетот на вкусот. Може да издржи и до две недели во оригиналното пакување, а до колку планирате да го чувате подолго од тоа, би било добро, пакувањето да го завиткате во фолија или да го ставите во кеса за замрзнување. Добро е и да го напишете датумот, за да знаете точно до кога важи. Исто така, колку порано го замрзнете вашето говедско месо, толку подобро. Ако го ставите во замрзнувач веднаш штом ќе се вратите дома од продавница, ќе биде посвеж кога ќе го одмрзнете отколку ако го замрзнете подоцна или ако го замрзнате веќе сварено.

Постојат неколку начини за правилно одмрзнување на меленото месо, но никако не треба да го одмрзнувате на кујнскиот пулт, бидејќи на овој начин месото е изложено на штетни бактерии. Наместо тоа, луѓето треба да стават замрзнато говедско месо во фрижидер преку ноќ за постепено да се одмрзнува (на долната полица за да се спречи истекување на соковите на друга храна). Безбедно е да се чува во фрижидер два дена откако ќе го извадите од замрзнувач.

Суровото или одмрзнато мелено говедско месо никогаш не треба да биде лигаво на допир. Освен тоа, меленото месо треба да го фрлите доколку почне да мириса. „Свежото говедско месо има суптилен, чист, малку ироничен мирис“. Значи, ако месото ја „влече“ на риба, како амонијак или сулфур, или едноставно генерално мириса навистина лошо, веројатно веќе не е добро да се јаде.

Ако треба да го одмрзнете побрзо, можете да го ставите во пластична кеса со патент и да го потопите во ладна вода еден до три часа или додека не се одмрзне. Водата се менува на секои 30 минути за да остане ладна. Можете да го одмрзнете и во микробранова печка. Говедското месо одмрзнато во вода или во микробранова печка треба да се готви веднаш по одмрзнувањето.

Бојата може да биде показател за свежина, но не секогаш. Месото што е замрзнато понекогаш може да ја промени бојата од црвено во кафеаво-сиво поради недостаток на кислород или кислород што влегува во замрзнувачот, но сепак може да биде добро за јадење. Но, ако вашето месо се заруменило само во фрижидер, веројатно веќе не е добро, а мирисот и лигавиот допир дополнително го потврдуваат тоа.

Замрзнатото месо е генерално добро некое време, но акумулацијата на ледени кристали во пакувањето може да значи дека месото ја изгубило влагата. Сè уште би било безбедно за јадење, но можеби не толку вкусно.