Како да го тестирате здравјето на срцето со овој едноставен јапонски трик

178

Погледнете како и вие може да го примените во домашни услови.

Научниците откриле еден лесен начин преку кој може да дознаете дали вашето срце функционира правилно. Методот се состои во допир врвот на прстите на нозете

Ако сте во можност да стигнете до нив, тогаш вашето срце функционира правилно. Неодамнешна студија објавена во “Американски журнал за физиологија: Физиологија на срцето и крвните садови”, смета дека овој метод навистина дејствува.

Погледнете како и вие може да го примените во домашни услови. Седнете на подот со грбот кон ѕидот. Истегнете раце напред и обидете се да допрете прстите на нозете. Ако сте доволно флексибилен за да го направите, тогаш вашето срце функционира правилно.

Истражувањето беше спроведено од научници на Универзитетот на Северна Тексас и Јапонија. Тоа вклучува 526 учесници на возраст од 20 до 83 години. Објектите го прават тестот за флексибилност, додека истовремено го мерат својот крвен притисок и срцева активност. Резултатите покажуваат дека луѓето кои поседуваат флексибилни тела, се радуваат на флексибилни артерии, а оние кои не достигнуваат врвот на прстите, имаат цврсти крвни садови и зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

Доктор Јамамото, еден од научниците кои работеле на истражувањето, вели: “Ако можете да допрете прстите на нозете додека седите, вашето срце функционира правилно.” Сепак, ако не успеете да остварите тестот е препорачливо да посетите кардиолог. Сепак Јамамото вели дека “вкочанетоста на мускулите дефинитивно не значи дека страдате од кардиоваскуларни заболувања. Тоа може да биде знак дека срцето не е толку цврсто како порано.“