Истражување | Меѓу менаџерите, адвокатите и новинарите има најмногу психопати

1397

Психологот Кевин Датон од Одделот за експериментална психологја на Универзитетот во Оксфорд, спорведе анкета во Велика Британија, за да открие во кои професии „се кријат“ најголем број психопати.психопат

Според неговата анкета, на пво место се нашле менаџериите, а веднаш по нив адвокатите и новинарите. Натаму следуваат хирурзите, полицајците, свештениците, готвачите и државните службеници.

Многу од вработените во овие професии се вклопуваат во профилот на еден психопат, иако некои од основните карактеристики, како самодовербата, егоцентирчноста, храброста и шармот, исто така, се карактеристични и за лица кои се стремат кон успех.

Во прилог на ова оди и Студијата од британскиот академски весник „Џурнал оф Бизнис Етикс“, во која се тврди дека психопатите кои се занимаваат со високо платени професии, како адвокат или менаџер, се често помалку успешни во работа од своите колеги

Таквите лица заработуват помалку пари и нивните врски и односи исто така се помалку успешни, стои во студијата