Идентификувани замрзнати вируси стари 15.000 години, а со топењето на глечерите се ослободува уште нешто поопасно | Видео

202

Во новата студија, тимот успеал да идентификува архива на десетици уникатни вируси стари 15.000 години од ледената капа Гулија на Тибетското плато и да добие увид во нивните функции.

Топењето на мразот поради високите температури создаде загриженост кај научниците, а некои од нив стравуваат дека доколку сè околу нас продолжи да се топи, би можеле да да нè прогонуваат древни вируси, пишува Sciencealert.

„Топењето не само што ќе доведе до губење на овие антички, архивирани микроби и вируси, туку и ќе ги ослободи во животната средина во иднина“, напишаа истражувачите во новата студија објавена во Microbiome, предводена од микробиологот Zhi-Ping Zhong од Охајо.

Благодарение на новите метагеномски техники и новите методи за одржување на стерилизирани примероци од ледено јадро, истражувачите работат на подобро разбирање што точно се наоѓа во ладното.

Вируси пронајдени стари 15 илјади години

Во новата студија, тимот беше во можност да идентификува архива на десетици уникатни вируси стари 15.000 години од ледената капа Гулија на Тибетското плато и да добие увид во нивните функции.

„Овие глечери постепено се формирани, заедно со прашината и гасовите, многу вируси така се наталожиле во тој мраз“, изјави Zhong.

Повеќето вируси никогаш не биле видени

Овие микроби потенцијално ги претставуваат оние во атмосферата за време на нивното таложење, објаснува тимот во својот труд. Во рамките на овие замрзнати записи од античко време, истражувачите откриле дека 28 од 33 вируси што ги идентификувале никогаш порано не биле видени.

„Ова се вируси кои успеале во екстремни средини“, рече микробиологот Matthew Sullivan од Државниот универзитет во Охајо.

Споредувајќи ги нивните генетски секвенци со базата на податоци на познати вируси, тимот откри дека најраспространети вируси кај двата примерока на ледено јадро се бактериофагите кои го распаѓаат Methylobacterium – бактерии важни за метанскиот циклус во мразот. Тие главно се поврзани со вируси пронајдени во соединенијата на Methylobacterium во живеалиштата на растенијата и почвата.

„Овие замрзнати вируси најверојатно потекнуваат од почвата или растенијата и им го олеснуваат собирањето на хранливи материи на своите домаќини“, заклучи тимот.

Иако спектарот на античките вируси изгледа особено загрижувачки среде пандемија, најголемата опасност лежи во тоа што сè уште ослободува мраз кој се топи – огромни резерви на одвоен метан и јаглерод.