“Хормонот на бакнеж” е тајниот зачин за сексуалниот апетит

125

Сексуалната привлечност е многу деликатен момент кој продолжува да се истражува од страна на разни научници. Научните експерти одлучија да проверат како се крева нивото на сексуалната желба.

Утврдено е дека хипоектинскиот хормон може да ја зголеми сексуалната желба и да ја намали анксиозноста кај машките глувци. Станува збор за зголемена активност на горе споменатиот хормон, кој исто така е познат како „хормонот на бакнеж“.

До овој заклучок дошле британските научни експерти кои спроведоа свои истражувања на оваа тема. Тие веруваат дека резултатите можат да бидат показател за човечкиот организам.

Треба да се напомни дека група од неврони кои се наоѓаат во амигдалата на мозокот, реагира на хипептинот. Оваа област е директно поврзана со емоционалното и сексуалното однесување, вклучувајќи анксиозност, социјална интеракција.

„Кај мажите се појавуваат анксиозни растројства во тандем со сексуална дисфункција. Нашите резултати покажуваат дека активирањето на овие неврони во амигдала преку хормонот киспептин ги нормализираат сексуалните преференции, помагајќи да се максимализира репродуктивниот успех“ – посочи еден од авторите на студијата, Даниел Адекунби.