Фотографија од 1890 година | Дали оваа жена зборува на мобилка!?

522

Докази дека луѓето патуваат во иднина или назад има многу. Феноменот на преместување на луѓе во времето често се забележува на стари фотографии, на кои се појавуваат детали кои во принцип во овој период од животот на човештвото не може да има. На пример, современите паметни телефони во рацете на корисниците, пишува Езотериер.

На стара слика на Умберто Романо е насликан Индијанец со паметен телефон, иако во 1937 година, кога била направена сликата, во светот мобилни уреди се уште немало.

Во филмот на Чарлс Чаплин „Циркус“, излегол во кината во 1928 година, мобилен телефон во раката пак држи жена.

И, дури и за време на бокс натпревар, од 1995 година, смартфон во рака на гледач изгледа неверојатно. Од каде доаѓаат?

Зарем тоа не е доказ дека се работи за странци од иднината?

Денес, дојде уште еден доказ за патување низ времето. Една жена од фотографија од 1890 година очигледно зборува на мобилен телефон. Фотографијата е направена од прилично познат научник, кој исто така се смета за првиот папарацо, Карл Стромер (1872-1957). Тогаш тој имал само 19 години.

Во тоа време, Карл фотографирал, и тоа не се, затоа што користел шпионска камера, уред кој го криел во својата облека, благодарение на кој тој можел да слика луѓе во најосновните ситуации и пози, а не кога позираат пред леќата.

Тоа било првото хоби на Карл, кое тој го практикувал некое време. Карл, успеал така да направи околу 400 тајни фотографии кои се случиле на улиците на Норвешка. Тоа го направил со неговиот скриен „старс“ елек, измислен од Роберт Греј. Ова беше објавено во 1942 година од страна на St. Hallvard.

Подоцна овие фотографии им припаднаа на Норвешкиот фолклорен музеј, кој на својата официјална локација објави серија ексклузивни слики. На една од фотографиите направени од Карл во 1890 година, нежните корисници на Интернет откриле нешто невообичаено – жената видно зборува на паметен телефон. Таа држи нешто подвижно во левата рака и ја наведнува главата, исто како што модерниот човек кога комуницира преку телефон.

Мистериозната слика привлече и вниманието на стручњаците кои ја анализирале од гледна точка на можноста за такво чудо. Експертите открија дека на фотографијата од 1890 година всушност постои нешто што изгледа како паметен телефон. Само не е јасно, дури и ако се претпостави дека жената е од иднината, зошто на неа и е потребно мобилен уред при крајот на XIX век, ако во светот се уште нема ниту сателити ниту клетки, способни да служат за употреба слични уреди?