100 години мумифицирано девојче праќа импулси како да е живо | Видео

500

Научниците, како и независни истражувачи, вклучувајќи и верски, продолжуваат да се чудат од уникатната мумија на двегодишното девојче Розали Ломбардо, чие тело веќе 100 години на непознат начин ја задржува својата свежина.

Изгледа како да не е мртва, таа како само да спиење, пишува Езотериер. Зошто за феномен немаат одговор научниците?

Работата е дека телото на девојчето и нејзиното лице не се менуваат со години. Логично објаснување за овој феномен нема: Да речеме, велат научниците, дека лекарот Алфредо Салафија кој го балсамирал телото – веднаш по смртта на Розали, која се случила на 6 декември 1920 година. Девојчето живеело само две години и починало од воспаление на белите дробови, по што нејзиниот татко решил да го задржи телото на својата омилена ќерка за спомен и затоа побарал од лекарот, кој поседувал некаква чудна постапка и ја мумифицирал.

Но, технологијата за балсамирање на Салафија е пронајдена во неговите лични архиви. Во него специјалистите не најдоа ништо што би можело да го објасни феноменот на „спиечката убавица“. Понекогаш, тврдат религиозните дејци, телото на светиот човек може да ја задржи својата животна сила што најчесто се забележува кај будистичките монаси, кои практично не умираат целосно. Но, во конкретниот случај ова во никој случај не е поврзано со смртта и балсамирање на вообичаеното двегодишно девојче.

Веројатно, Розали Ломбардо, укажуваат уфолозите, не е многу земно девојче, затоа за време на балсамирањето, како и за време на нејзината смрт, учествувале вонземски сили со цел идно воскресение. Со оваа претпоставка се согласуваат и мистици, кои сепак го поврзуваат воскреснувањето, но не со вонземјани, а со силите од Царството на мртвите.

Факти и сведоштво дека мумифицираното девојче е живо

Во меѓувреме, телото на Розали Ломбардо, кое е во стаклен ковчег, барем еден век не се сменето. Дури и нејзината светла коса изгледа жива. И нејзините сини очи се чини дека продолжуваат да го гледаат светот, бидејќи понекогаш се отвораат. Иако малку, но доволно за да ги повредат, изненадат туристите што доаѓаат од целиот свет за да го примат чудото.

Персоналот тврди дека околу саркофагот постојано се случуваат чуда: или девојката ќе воздивне, или монахињите ќе слушнат чекори во нејзината крипта нејзино. А еден посетител со името Донатело директно си „изгубил умот“, тврдејќи дека еднаш Розали целосно ги отворила очите, кои наводно биле исполнети со магнетна и хипнотичка сила, и го погледнала.

Треба исто така да се каже дека монахињите тврдат дека од телото на девојката се чувствува пријатен мирис на цвеќиња од полето, најчесто на лаванда. Скептиците, се разбира, не веруваат во ништо и ги објаснуваат чудата со игри на светлина и други совпаѓања. Сепак, научниците инсталираа супер модерен уред за следење на мумиите. И резултатот бил вчудовидувачки: компјутерите и сензорите добија слаби импулси на работа на главниот мозок на Розали што може да се случува само во еден случај – девојката спие, а не е мртво. Шега … или, чудо кое е на работ фантастиката!