Овие суштества шетаат по нашите лица додека спиеме | Еве што прават | Видео

731
Demodex

Британски научник кој сака да ги проучува животите на микробите, одлучил со светот да сподели видео од еден вид микроби за кои човечката кожа е извор на сè, вклучувајќи ја и „жешката“ забава доцна во ноќта.

Ситните грини, опишани како тардигради со голем задник, или Demodex, припаѓаат на семејството на Arachnida, што ги прави роднини на пајаци и крлежи. Секоја вечер мигрираат од фоликулите на косата кон нашите лица и таму прават, накратко, секакви работи.

На човечкото лице, Demodex грините се насладуваат со мртвите клетки на кожата пред да се повлечат во фоликулите на косата и маслените жлезди за да ги положат јајцата. И покрај застрашувачкиот изглед, овие грини се безопасни и невидливи, па дури можат да ни помогнат бидејќи ги отстрануваат мртвите клетки од кожата.

Од црна точка на челото до сензација на YouTube

James Weiss од Bournemouth University сака да го проучува животот на микробите, па снимил видео со Demodex кој живеел на неговото сопственото лице. Видел мала црна точка на челото, која ја стругнал со сткленце пред да го погледне отпадот под микроскоп и сними сè. Снимката е објавена на YouTube на каналот Journey to the Microcosmos, кој редовно објавува видеа од малку познати микроскопски видови.

Откривањето дека малите животни лазат околу вашето лице може да биде малку вознемирувачко. Но, еве во што е работата, скоро сите ги имаме. Можеби ќе најдеме простор во нашите срца за овие мали грини. Тие дури изгледаат слатко под суровиот сјај на нашата УВ светлина, вели Hank Green, нараторот на споменатото видео.

Целовечерен секс

Видеото покажува и топчести капки на опашката на Demodex, кои всушност се капки масло и сварени остатоци од себум од нашата кожа. Мажот и женката од овие грини обично се парат внатре во отворот на фоликулот, пред да ги положат јајцата во фоликулите на косата и лојните жлезди. Покрај тоа, тие можат да бидат охрабрени да се вклучат во целоноќни сесии за парење, преку мелатонин, кој се лачи од човечката кожа при квечерина.

Мажјаците имаат пенис кој излегува нагоре од предниот дел на нивното тело – што значи дека тие мора да се позиционираат под женката за време на парењето и копулација, бидејќи и двајцата се држат за човечката коса. Ларвите излегуваат во рок од три до четири дена и зреат по седум дена, но нивниот животен век обично е само околу две недели.

Повеќето луѓе ги имаат

Demodex е долг околу 0,3 милиметри, што е премногу мало за да се види со голо око и обично се пренесува преку близок контакт со членовите на семејството. На науката и се познати околу 65 видови Demodex, но само два живеат кај луѓето – Demodex folliculorum и Demodex brevis. D. folliculorum се наоѓа во фоликулите на косата, додека D. brevis живее во лојните жлезди поврзани со фоликулите на косата.

Научниците проценуваат дека некаде помеѓу 23 и 100 проценти од здравите возрасни луѓе имаат Demodex, иако не би знаеле за тоа додека грините не предизвикаат проблеми со кожата. Некои научници претпоставуваат дека овие ситни грини немаат анус и затоа мора да го акумулираат целиот измет во текот на нивниот живот пред да го ослободат кога ќе умрат, предизвикувајќи воспаление на човечката кожа.

Demodex folliculorum

Можат да предизвикаат проблеми

Сепак, една студија објавена минатата година од експерти од University of Reading покажа дека Demodexes навистина имаат ануси и затоа се „неправедно обвинети“ за многу проблеми со кожата. Сепак, D. folliculorum може да предизвика demodicosis, состојба која предизвикува чешање и иритација, како резултат на чувствителноста и пренатрупаноста од овие грини.

Друг вид Demodexes наречен D. canis живее на кучиња, а не на луѓе, но исто така предизвикува demodicosis, што доведува до губење на крзно и црвена, воспалена кожа.

Студијата на University of Reading, исто така, укажува дека Demodexes стануваат поедноставени организми и наскоро би можеле да „станат едно со луѓето“. Вкрстувањето помеѓу крвни сродници и изолација од надворешниот свет значи дека тие ги изгубиле своите гени и клетки и се приближуваат кон трајно постоење кај нас.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.