ЕВЕ ЗОШТО Е ​​ВАЖНО ЈАТКАСТИТЕ ПЛОДОВИ ДА ГИ ПОТОПИТЕ ВО ВОДА

461

Јаткастите плодови или семките можат да бидат многу хранливи како ужина и како додаток во оброкот.

Но, како и мешунките, тие можат да ја попречат способноста на телото да ги апсорбира хранливите материи.

За да ги направите покорисни во исхраната, подобро е да ги користите овие намирници така што претходно ќе ги натопите во вода.

Јаткастите плодови содржат голема количина ензимски инхибитори, поради што тешко се вари и може да предизвикаат стомачни проблеми.

Затоа е подобро да ги потопите во вода за да ги неутрализирате ензимите.

Еве што ви е потребно за да направите вкусен и здрав оброк

  • 4 чаши сурови несолени јаткасти плодови по ваш избор
  • 1-2 лажици нерафинирана сол
  • филтрирана вода

Подготовка

Во сад со средна големина ставете ги оревите, посолете, налејте вода и поклопете. Оставете да отстои најмалку 7 часа, по можност преку ноќ.

Потоа исплакнете ја солта и оставете да се исушат. Можете да ги ставите во рерна на најниска температура, па ќе бидат покрцкави и повкусни.

Еве колку време е потребно да бидат потопени јаткастите плодови

  • Бадеми 12 часа
  • Ореви 8 часа
  • Лешник 8 часа
  • Семки од тиква 7 часа
  • Ленено семе 6 часа

Доколку се потребни повеќе часови плодовите да бидат потопени, се препорачува водата да се менува на секои 8 часа.