Јаткастите плодови или семките можат да бидат многу хранливи како ужина и како додаток во оброкот.
Но, како и мешунките, тие можат да ја попречат способноста на телото да ги апсорбира хранливите материи.
За да ги направите покорисни во исхраната, подобро е да ги користите овие намирници така што претходно ќе ги натопите во вода.
Јаткастите плодови содржат голема количина ензимски инхибитори, поради што тешко се вари и може да предизвикаат стомачни проблеми.
Затоа е подобро да ги потопите во вода за да ги неутрализирате ензимите.
Еве што ви е потребно за да направите вкусен и здрав оброк
- 4 чаши сурови несолени јаткасти плодови по ваш избор
- 1-2 лажици нерафинирана сол
- филтрирана вода
Подготовка
Во сад со средна големина ставете ги оревите, посолете, налејте вода и поклопете. Оставете да отстои најмалку 7 часа, по можност преку ноќ.
Потоа исплакнете ја солта и оставете да се исушат. Можете да ги ставите во рерна на најниска температура, па ќе бидат покрцкави и повкусни.
Еве колку време е потребно да бидат потопени јаткастите плодови
- Бадеми 12 часа
- Ореви 8 часа
- Лешник 8 часа
- Семки од тиква 7 часа
- Ленено семе 6 часа
Доколку се потребни повеќе часови плодовите да бидат потопени, се препорачува водата да се менува на секои 8 часа.