10 прашања од општа култура | Проверете се

212

Ваша задача е да направите што е можно помалку грешки!

Терминот „ерудиција“ од латински јазик може да се преведе како „писменост: огромно знаење“. Ерудицијата често се меша со добро образование. Да, овие зборови се синоними, но лицето со добра ерудиција е добро образовано, но добро образованата личност не мора да има добра ерудиција.

Овој тест ќе покаже на кој тип припаѓате. Собравме широко распространети верувања, од кои некои се лажни, а некои вистинити. Ваша задача е да направите што е можно помалку грешки.

1. Антарктикот е најсувото место на планетата

Вистина: Најсушните места на Земјата се сувите долини МекМурдо на Антарктикот. Во некои области немало дожд или снег веќе 2 милиони години.

2. Сиднеј е главен град на Австралија

Лага: Главниот град на Австралија е Канбера.

3. Големината на човечкото око се менува во текот на животот

Лага: Окото е единствениот орган што не ја менува големината.

4. Монт Еверест е највисоката планина во светот

Лага: Висината на Монт Еверест е 8.848 метри. Сепак, постои планина висока 10.058 метри. Тоа е Мауна Кеа на Хаваи. Подножјето на планината е на дното на океанот, и само 4.207 метри над нивото на океанот.

5. Некои Австралијци претпочитаат да живеат во пештери отколку во куќи

Вистина: Многу жители на градот Кубер Пиди се преселија од станови во пештери за да избегаат од врелата клима. Пештерата има електрична енергија, резерви на вода, канализација и други неопходни услови за живот.

6. Растојанието помеѓу Русија и Америка е само 4 километри

Вистина: Границата меѓу овие земји е во морето. Сепак, во центарот на Беринговото Море има 2 мали острови. Едниот од нив припаѓа на Русија, а другиот е територија на Америка. Оддалечени се само 4 километри.

7. Мостот Голден Гејт е направен од злато

Лага: Современиот мост Голден Гејт не е направен од благороден метал. Името го добил по теснецот под него.

8. Јапонците имаат најдолг животен век

Вистина: Очекуваниот животен век во Јапонија е најдолг во светот. Следни на списокот се Швајцарија, Сингапур, Австралија и Шпанија.

9. Во градот Калама во Чиле, не врне 40 години

Вистина: Во овој град, последниот дожд падна во 1972 година. Пред тоа, тој паднал 400 години порано.

10. Електричен стол е измислен од стоматолог

Вистина: Електричниот стол го измисли стоматологот Алфред Шутвик.