Еве зошто децата имаат напади на бес

589

Најверојатно најнепријатна фаза во возраста која се мери со едноцифрен број на годината е онаа кога децата имаат напади на бес од причини кои ниту може да се разберат, ниту да се предвидат. Ако сте токму сега сте во таква фаза, да ве утешиме: не се единствени.

Понекогаш, поводот за напад на бес е очигледен, детето сака играчка, вие не сакате да му ја купите и ете го на подот на продавницата како вика од петни жили удирајќи со нозете. Или вие сакате да тргнете од паркот дома, а детето сака да спие на нишалките.

Тие ситуации се сами по себе непријатни, но сепак не се чувствувате како да губите здрав разум, затоа што сепак ви е јасно зошто детето вика (иако би биле среќни тоа да не се случува). Но кога малите деца беснеат, а вие не знаете дури ни зошто, најверојатно ќе посакате да побегнете (врескајќи исто така).

Еве зошто децата имаат напади на бес

 • Сте го погледале детето
 • Не сте го погледнале детето
 • Неговиот брат или сестра нешто ви зборуваат
 • Сте му додале погрешна боичка
 • Грицките се многу крцкави
 • Некој го помилувал по косата (и го потсетил на шишање)
 • Не му е дозволено да користи електрични апарати
 • Му се смеете поради нешто што сторило
 • Не разбирате што ви зборува
 • Сте го прашале нешто
 • Сте го исекле сендвичот на две половини
 • Супата се лади многу долго време
 • Мама се тушира
 • Мама е во тоалет
 • Некој слјчајно ја урнал кулата од коцки која ја направило
 • Сами допишете…

И само да напоменеме – ова нема никаква врска со воспитувањето. Сите деца поминуваат низ тие фази. На вас е само да не изгубите нерви до тој момент (што е и причина поради која ви ја претставивме оваа листа).