Виното го подобрува кардиоваскуларното здравје

1060

Неодамнешната студија на израелските истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат нивното здраје.

Имено, овие луѓе имаат пониско ниво на холестерол отколку лицата кои навечер пијат бело вино или вода.

Истражувачите врз основа на оваа студија заклучиле дека умеренето консумирање на црно вино (благодарение на високата концентрираност на полифенол во црното грозје) не му штети на здравјео, туку го намалува ризикот од кардиоваскуларни и метаболички заболувања.