Еве што се случува со вашиот организам ако консумирате помалку сол

471

Не надминувајте ја дневната доза, за да не се разболите.

Солта е супстанца која не само што се додава за вкус на храната, но исто така, се одразува на нашите тела на начини на кој не може да се замисли.

Сите знаеме дека солта е главниот извор на јод и ако не е вклучена во нашата исхрана, може да доведе до ситуација наречена глава, но исто така ако се консумира неконтролирано може да доведе до загрижувачки состојби.

Погледнете што предизвикува таа воа телото и зошто не треба да претерувате со згрижувачки состојби:

Проблемот со отокот

Чувствувате непријатно оток во стомакот? Намалувањето на потрошувачката на сол може да ви помогне тука. Повеќе сол, значи зголемено количество на натриум во организмот што предизвикува телото да продуцира дополнителна течност која од својата не може да биде исфрлена целата и затоа се чувствувате отечено.

Висок крвен притисок

Натриумот не само доведува до отекување, а има и директно влијание врз крвниот притисок. Лекарите тврдат дека ако се намали внесот на сол дури за 5 гр. на ден, крвниот притисок веднаш ќе стане помал.

Поголем ризик од кардиоваскуларни болести

Повеќе натриум – два пати поголем ризик од развивање на болести како коронарна срцева болест и срцева слабост. Вишокот потрошувачка на сол всушност ја дуплира својата закана. Најзагрозени за овој индикатор се пушачи, постарите луѓе, дијабетичарите и оние со висок крвен притисок.

Намалени ментални способности

Висок крвен притисок ја напаѓа и мозочната активност. Луѓето кои консумираат повеќе сол и водат седечки начин на живот може да го намалат значително когнитивните способности. За да се избегне ова, правете физичка активност барем 30 минути секој ден и намалете земањето на сол.

Проблеми со бубрезите

Бубрезите играат важна улога за филтрирање на отпадните производи од крвта. Ако тие не функционираат правилно се добива нерамнотежа на течности во крвта, нарушено производство и циркулација на крвта и на крајот смрт.

Високиот крвен притисок предизвикува дополнителни тензии на артериите, што доведува до бубрежна инсуфициенција. Според истражувањата, кога луѓето со бубрежни заболувања консумираат помалку количество сол, се забележува значително подобрување во видот и однесувањето на бубрезите.

Кожа

Веројатно се прашувате што рефлексија може да има солта на кожата … но да се вратиме на почетокот на материјалот во делот за задржувањето на течности и отокот. Потпрете се само на стомакот, а и на целото тело, заедно со лицето кое може да изгледа силно подуено и тоа со денови.