Еве што е поопасно за црниот дроб од алкохолот

243

Општо познато е дека алкохолот му штети на црниот дроб. Резултатите од новото кинеско истражување покажуваат дека не помалку штети за телото е и солта, велат од Медикал њуз тудеј.

.Изобилството од сол во исхраната се поврзува со зголемен крвен притисок, срцеви проблеми, мозочни удари. Авторите на оваа студија од Универзитетот на Џинан, Кина, предупредуваат дека омилениот на многумина зачин придонесува и за хепатални нарушувања како кај возрасни така и кај ембриони во процес на развој.

Кинеските професионалци ги истражувале потенцијалниот негативен ефект од солта на органот на молекуларно ниво . За целта на истражувањето тие имале подложни возрасни глувци со изобилство од сол исхрана и поставиле пилешки ембриони во солена средина.

Истражувачите утврдиле дека дополнителното количество натриум од солта е поврзано со голем број на негативни црнодробни промени – клетки со необична форма, зголемен процент на клеточна смрт и намален процент на клеточно делење кои придонесуваат за развојот на фиброза.

Специјалистите откриле уште дека со третманот на оштетените клетки со витамин Ц делумно се возвратило на негативните ефекти од зголеменото количество сол.