Експертите забележале невообичаена појава на Алјаска | Група речни видри напаѓаат луѓе и кучиња

1060

Властите бараат локалните жители да бидат внимателни ако се наоѓаат во близина на реки и потоци.

Светло-жолтиот знак „Внимавајте видри“ е поставен во паркот University Lake Dog Park во Anchorage, Алјаска. Соопштението објаснува како група речни видри нападнала кучиња на 20 септември и гризнала лице во близина на езерото, пишува Anchorage Daily News. Во септември имало три инциденти со видри.

Една жена била повредена која интервенира за да го спаси своето куче од нападот на агресивните видри. Подоцна истиот ден, видрите гризнале друго куче во областа на истото езеро, се вели во соопштението на Одделот за риби и дивеч на Алјаска, цитирано од Anchorage Daily News.

Ваквото однесување на видрите започнало кон почетокот на септември

Ваквото однесување на видрите започнало кон почетокот на септември кога деветгодишно момче било каснато неколку пати во езерце со патки во East Anchorage. Момчето ги снимал со видео видрите кога една од нив се одделила од групата и го нападнала неговиот постар брат. Додека децата бегале, помалото се сопнало, а кога паднал, видрата го гризнала за нозете, пренесува Daily News.

Властите бараат локалните жители да бидат внимателни доколку се наоѓаат во близина на реки и потоци, пишува Associated Press. Овој инцидент не е прв во кој речните видри покажуваат агресија кон луѓето, но сепак не се смета за вообичаено однесување. Во моментов властите испитуваат дали станува збор за иста група видри.

„Изгледа дека во сите инциденти има четири до пет видри“, рече биологот David Battle за Live Science. „Со оглед на реткоста на таквото однесување и фактот дека првиот пријавен напад се случил во 2019 година и дека оттогаш се случиле неколку напади, ова е веројатно група која останала некое време заедно или се собира од време на време“.

Се прави обид да се лоцира група на агресивните видри

Поради опасноста по јавната безбедност, ќе се вложат сите напори за да се лоцира и отстрани оваа група на речни видри. Животните што покажуваат такво необично однесување ќе бидат внимателно отстранети, одлучни се властите на Алјаска. Следењето животни нема да биде лесно дури и ако се лоцирани виновниците. Видрата немаат дефинирани територии и повремено можат да излезат на брегот за да преминат од едно копно на друго.

Во случај експертите да најдат видри кои покажуваат агресија кон луѓето и кучињата, тие имаат намера да ги отстранат една по една и да ги тестираат за беснило по еутаназија, пишува Daily News. Преселување на животните не е остварлива опција, бидејќи тие би претставувале закана и на новата локација.