„Експертите“ кои го испитувале „вонземското суштество“ изненадуваат со своите тврдења | Видео

450

Maussan решил да „докаже“ дека навистина се вонземјани.

Откако сослушувањето одржано во Мексиканскиот конгрес, кое вклучувало за презентацијата на наводните останки на вонземјанин, го привлече вниманието на меѓународната јавност, многумина целиот настан го нарекоа шоу и фарса.

Научниците го повикаа мексиканскиот новинар Jamie Maussan, кој покажа две „мали тела“ наводно пронајдени во Перу, да ги предаде на науката за да се утврди што точно се.

Да потсетиме, Maussan во презентацијата рече дека примероците се пронајдени во близина на древните линии на Nazca во Перу и дека тие биле датирани од јаглерод од Мексиканскиот национален автономен универзитет (UNAM) и заклучил дека се стари околу 1.000 години.

Сепак, UNAM не сакаше да даде информации за да го поткрепи тврдењето на Maussan, а Министерството за култура на Перу веќе поднел кривична пријава против него и неговите соработници.

Сега Maussan решил да „докаже“ дека навистина се вонземјани. На својот канал на Јутјуб тој покажал снимка од CT скен на телото. Како што е кажано, скенирањето открило како би можело да личи на јајца во едно од „телата“. Но, не е прецизирано за што точно се работи. Имено, тие рекле дека „стомакот на битието“ треба дополнително да се проучува.

Телото, кое тие го нарекле Клара, се вели дека е „живо, недопрено, од биолошко потекло и во бременост“. Тие истакнале дека иако не можеле да утврдат дали се работи за вонземско суштество или не, снимките покажале дека се работи за органско суштество, а не за вештачки создадено тело направено од различни делови.

„Телото“ има издолжен череп и три прста на секоја рака, но во се останато наликува на човечко суштество. За време на преносот се слушало како вели дека има „лесни коски и без заби“.

Наводно, при прегледот биле пронајдени и импланти направени од кадмиум и осмиум, метали кои не се многу застапени на Земјата, кои не биле поставени така што да сугерираат спојување на различни делови од телото. Maussan исто така истакнал дека при прегледот не се пронајдени траги од скршеници или спојување на различни делови од телото.

Иако Maussan и неговите колеги ги покануваат научниците да се приклучат на истражувањето, тие сè уште не објавиле како тоа би било можно, ниту како научниците би можеле да земат примероци и да утврдат за што точно се работи.

Покрај тоа, многу научници веќе ја отфрлиле идејата дека се работи за вонземски суштества и се на мислење дека се работи за мумии на деца, кои во минатото не биле толку ретки во Перу.

Сите „докази“ кои досега и биле презентирани на јавноста, а за кои Maussan тврди дека се собрани со научни методи, не успеале да ја убедат пошироката јавност дека станува збор за „вистински примерок на вонземјани“. И веројатно така ќе биде додека не се спроведе независна истрага.

Но, тоа не значи дека Maussan нема да продолжи да ја возбудува фантазијата на јавноста со своите видеа и тврдења.