Потонат антички град | Археолозите откриваат нови тајни за египетската Атлантида | Видео

497

До основањето на Александрија, ова било најголемото пристаниште во Египет со векови, но на крајот завршил длабоко под нивото на морето.

Некои го нарекуваат потонатиот дрвен град Heraklion или Thonis египетска Атлантида. Според некои информации, основан е во 12 г. век п.н.е. дека, и по катаклизмичен настан, веројатно земјотрес и цунами и последователни плимни бранови, ќе почне да тоне. Овој процес траел од 2 до 8 век од нашата ера кога целосно исчезнал под морето, а до основањето на Александрија било најголемото египетско пристаниште во Средоземното Море.

Иако овој град е споменуван неколку пати во историјата, тој ги чувал своите тајни повеќе од илјада години, се до неговото откривање во 2000 година. Тогаш францускиот археолог Franck Goddio почнал да го истражува Ираклион, а овие истражувања сè уште траат.

Неодамна Goddio со помош на колеги археолози открил „нови тајни и богатства“ на местото на храмот на богот Амон кој се наоѓа во тој град. Археолозите дошле до нови откритија благодарение на употребата на новата технологија за геофизичко истражување која може да открие пештери и предмети закопани под слоеви глина дебели неколку метри.

Како што соопштија од Европскиот институт за подводна археологија (IEASM), пронајдени се разни скапоцени предмети како сребрени ритуални инструменти, златен накит и садови за парфеми или масти.

Тие сведочат за богатството на ова светилиште и за побожноста на поранешните жители на овој пристанишен град, коментираат новите откритија од IEASM. Новото истражување откри, меѓу другото, подземни градби поддржани од добро сочувани дрвени столбови и греди, а научниците веруваат дека тие биле изградени некаде околу 5 век п.н.е.

Исто така, тимот археолози предводен од Goddio пронашол остатоци кои припаѓалњ на Грците, вклучително и оружје што укажува на присуство на грчки платеници. На исток од храмот на богот Амон, пронајдено е грчко светилиште посветено на Афродита, во кое се откриени керамички и бронзени предмети кои јасно укажуваат дека во времето на фараоните од династијата Саити, на Грцитеим било дозволено не само да тргуваат со Египќаните, туку и да се населат во овој град.

Археолозите ќе продолжат да го истражуваат овој древен град, кој, тоа е сигурно, крие повеќе тајни и бројни предмети и богатства од голема важност и вредност.