Доктор предупредува | „Луѓето сè уште не разбираат дека COVID-19 е сè уште посериозна болест од грипот“

368

Стапките на вакцинација против грип и COVID-19 се „неверојатно ниски“ во многу земји оваа сезона.

Ниските стапки на вакцинација против најновите видови на COVID-19 и грип вршат притисок врз здравствените системи оваа зима, изјавија за Ројтерс највисоките претставници на јавното здравство.

Во Соединетите Американски Држави, неколку европски земји и други делови од светот, во последните недели имаат зголемување на бројот на хоспитализации поврзани со респираторни инфекции.

Стапките на смртност кај постарите лица исто така се зголемиле во некои региони, но далеку под врвот на пандемијата COVID-19.

Шпанската влада повторно ја воведе обврската за носење маски во здравствените установи, како и некои болници во САД.

На премногу луѓе им е потребна сериозна медицинска нега за грип, за COVID-19, а ние можеме да го спречиме тоа, изјави Maria Van Kerkhove, привремена директорка на Светската здравствена организација за подготвеност за епидемии и пандемии.

Таа предупреди на „неверојатно ниски“ стапки на вакцинација против грип и COVID-19 во многу земји оваа сезона додека светот се обидува да ја надмине пандемијата и сите ограничувања.

За владите е предизвик да ги истакнат ризиците што сè уште ги носи COVID-19, како и придобивките од вакцинацијата, од минатиот мај кога беше прогласен крајот на пандемијата, велат експертите за заразни болести и здравствените власти.

Само 19,4 отсто од возрасните во САД ја примиле вакцината против Ковид-19 оваа сезона, според Центрите за контрола на болести на САД (CDC) и Националното истражување за имунизација на превенција, и покрај препораката сите возрасни да добијат нова доза за заштита од сериозни болести.

Луѓето сè уште не сфаќаат дека COVID-19 е сè уште посериозна болест од грипот, рече директорот на CDC Mandy Cohen во интервјуто.

Во декември минатата година, на глобално ниво биле пријавени 850.000 нови случаи на COVID-19 и 118.000 хоспитализации, што претставува зголемување за 52 отсто, односно 23 отсто, во споредба со ноември, објави СЗО, предупредувајќи дека реалните бројки веројатно ќе бидат повисоки.