Доктор открива зошто никогаш не треба да готвите храна во изгребана тава

535

Сите ја имаме таа една тава што сакаме да ја користиме, дури и ако е малку изгребана, но докторот предупреди дека таквата сентименталност всушност може да му наштети на вашето здравје, па дури и да ве изложи на ризик од рак.

Докторката Пунам Десаи објаснува зошто брзо ги фрлала своите изгребани нелепливи или керамички садови.

Лошо влијание врз здравјето

Докторката на видеото рече дека не користи нелепливи тави со засеци бидејќи тие можат да внесат милиони микропластика во нашата храна. Микропластиката се мали пластични честички со големина помала од пет милиметри и често невидливи со голо око. Можат да настанат како резултат на распаѓање на поголема пластика, но ги има и во облеката и во покуќнината.

Д-р Десаи тврди дека тие се ендокрини пореметувачи и може да предизвикаат хормонска нерамнотежа, проблеми со плодноста, па дури и да го зголемат ризикот од рак. Вашиот ендокриниот систем е мрежа од жлезди и органи лоцирани низ вашето тело и е одговорен за регулирање на голем број телесни функции преку ослободување на хормони, според Healthline.

Садовите се обложени со тефлон за да се спречи горење на храната за време на готвењето. Честичките отпорни на топлина се користат за создавање на нелеплив слој и се познати и како хемикалии. Откако ќе се проголтаат, тие можат да останат во вашето тело долго време и понекогаш се испуштаат со урина.

Оштетените тави и садови треба да се фрлат

Истражувачите од Универзитетот во Јужна Калифорнија ги поврзале хемикалиите пронајдени на тенџерињата, тавите, лажиците и други предмети за домаќинство со вообичаениот рак на црниот дроб – познат како невирусен хепатоцелуларен карцином.

Д-р Десаи додала дека исто така избегнува да користи керамички тави кои се изгребани бидејќи имаат слој од алуминиум кој може да навлезе во вашата храна кога е изложена на гребнатини.

Вистинските керамички тави обично се сметаат за побезбедна алтернатива на нелепливите тави бидејќи не содржат PFAS или какви било метали. Тавите обложени со керамика, од друга страна, обично се направени од алуминиум со нелеплива облога на база на керамика.

„Значи, за мене, ако мојата тава е нелеплива или керамичка и изгребана или оштетена, обично ја фрлам“, рече таа, според The ​​Sun.