Доколку не морате, немојте да бидете ваква мајка

530

Сѐ повеќе родители се залагаат за природно родителство, што е преубаво.

Природата ни пружила многу и затоа мораме дa ѝ вратиме со иста мера. Сите знаеме дека лековите често пати повеќе одмагаат, отколку што помагаат. Меѓутоа тие мајки сметаат дека детето никогаш, по ниту една цена, не треба да испие ниту еден лек, сметаат дека употребата на еднократните пелени е злосторство против природата, дека пушењето во радиус од 300 мери од детето е ужасен и намерен начин да му наштетите.

Постојат мајки, кои сите ги изгбегнуваат, а можеби ќе се пронајдете во некоја од нив или ќе сфатите што не треба да правите кога еден ден ќе станете мајка.

Мајка која знае сѐ

  • Оваа мајка знае сѐ за сѐ во секој момент! Таа не може да зборува за бебешките грчеви без да го елаборира потеклото на нивното име, знае цел историјат за бенадрилот (лек против алергии) и со сопствениот труд и нежност ја излекувала ама баш секоја детска болест.

Мајка која е најдобра во сѐ

  • Намерно или не оваа мајка ќе направи вашите мали родителски победи да изгледаат без врска. Горди сте што вашете дете на три години само јаде? Нејзиното тоа го сторило во втората година. Сте направиле вкусен чизкејк? Нејзиниот е награден на некој натпревар. Нејзиното дете има прекрасни манири, неговата облека е чиста и по два часа поминати во песок, таа има најубав двор, најубава фризура и совршен маникир. И не се срами тоа да ви го стави до знаење.

Мајка која е многу, многу (многу, многу) искусна

  • Оваа мајка на секоја ваша приказна ќе одговори: „Сето тоа сум го поминала“, „Не знаеш ти уште ништо“, „Допрва ќе видиш“ или цинично ќе се насмее на вашите проблеми.

Продолжува на страна 2