“Златен мост” на 1.400 метри | Видео

1244

Кау Ванг или Златниот мост наречен по патот кој наликува на златна лента кого што го држат две џиновски раце кои излегуваат од ридот, се наоѓа во Анамските планини во Виетнам.

Се протега на тромеѓето на Виетнам со Лаос и Камбоџа на 1.400 метри надморска висина.

Според податоците достапни на интернет, мостот е орворен во јуни минатата година и до него се стигнува со жичарница долга 5.801 метри отворена во 2013 година, која го држи Гинисовиот рекор како најдолга непрекината жичарница во светот, пишува National geographic.

Должината на мостот кој стои на осум столбови изнесува 150 метри.