Добро познат лек за дијабетес може успешно да се користи за лекување на друга хронична болест

707

Лекот има „терапевтски придобивки кои далеку ја надминуваат нивната првична намена“, заклучено е за време на тестирањето.

Данската фармацевтска компанија „Novo Nordisk“ соопшти дека пред предвиденото ќе го прекине испитувањето на „Оземпик“ за третман на бубрежна инсуфициенција кај пациенти со дијабетес бидејќи од првите анализи е јасно дека третманот е успешен.

Студијата истражувала дали широко употребуваниот лек за дијабетес кој содржи активна состојка семаглутид може да ја одложи прогресијата на хроничното заболување на бубрезите и да го намали ризикот од смрт од проблеми со бубрезите и срцето.

Novo Nordisk објави дека судењето ќе биде прекинато речиси една година порано врз основа на препораката на независниот комитет за следење на податоците што ја надгледува студијата.

Семаглутид е исто така активна состојка на моќниот лек за слабеење Wegovy, кој исто така го произведува оваа данска компанија.

Аналитичарот на Barclays, Емили Филд, во белешката објаснува дека одлуката на компанијата го оправдува ставот дека агонистите на рецепторот GLP-1 како Ozempic имаат „терапевтски придобивки кои далеку ја надминуваат нивната оригинална наменета употреба“.

Од почетокот на годината, Novo Nordisk се соочи со бран на побарувачка за неговите високоефикасни лекови за дијабетес и слабеење базирани на семаглутид, кои го претворија производителот на лекови во моќен центар од 315 милијарди долари.

Компанијата накратко го отфрли брендот за луксузни стоки LVMH како највредна компанија во Европа во септември, а нејзините акции пораснаа за околу 17 отсто откако во август објави дека една голема студија покажала дека Wegovy има јасни кардиоваскуларни придобивки.

Успехот на Novo Nordisk, исто така, овозможи економски бум во Данска, според данските економисти, аналитичари и директори на Фондацијата Novo Nordisk.