Сондата на Обединетите Арапски Емирати пристигна на Марс

428

Вселенската сонда на Обединетите Арапски Емирати Ал Амал пристигна денес во 16.41 часот по наше време во орбитата на планетата Марс.

Беше лансиран на 19 јули. Нејзината задача е да ги проучува дневните и годишните климатски циклуси, климатските настани во различни делови на Црвената планета и временските услови во долната атмосфера на Марс, како што се песочните бури, за време на најмалата марсовска година (687 денови на Земјата).

Влегувањето во орбитата беше критичен момент. Моторите беа вклучени 27 минути за да се забави сондата од 121.000 километри на час на 18.000 за кратко време.

Ал Амал влегува во орбитата како прва арапска сонда, но не е шампион. Во 1971 година, американскиот Маринер 9 беше првата вселенска лабораторија што влезе во орбитата на друга планета. Во последниве години, американските и индиските сателити (индискиот се викаше Мангалијан, т.е. Марсоброд) пристигнаа во таа орбита во 2013 година, а во 2016 година европскиот.

Првите лансирања на Марс беа направени од тогашниот Советски сојуз во 60-тите години на минатиот век, а првите сонди што слетаа на нејзината површина и испратија податоци беа исто така советски во 1971 година.