Прв случај досега | Научниците откриле дека на овие рептили не им треба спротивниот пол за да се размножуваат

430

Положените јајца кои ги снела крокодил женка не се извеле, но во едно од нив очигледно бил присутен фетус, кој не бил резултат на парење со мажјак.

Научниците откриле дека женските крокодили можат да снесат јајца без парење, користејќи репродуктивна стратегија позната како parthenogenesis или „девствено раѓање“. Откритието сугерира дека оваа необична репродуктивна способност може да има свои корени уште од времето на диносаурусите.

Во 2018 година, еден жена на американски крокодил во заробеништво снела јајца, вклучително и едно со видлив фетус, без никаков придонес од машкиот партнер. Генетските анализи спроведени од тим американски научници ја потврдиле појавата на parthenogenesis кај крокодилите.

Откритието нуди привлечни сознанија за можните репродуктивни способности на изумрените Archosauri роднини на крокодили и птици, особено на членовите на Pterosauri и Dinosauri, пишуваат авторите на студијата, предводени од Warren Booth, еволутивен биолог во Virginia Tech. Споменатата студија е објавена во списанието Biology Letters.

Што е parthenogenesis?

Parthenogenesis е форма на бесполово размножување, каде што женките можат да создадат потомство без парење. Женките влекачи, како што се крокодилите, можат да спојат две свои клетки за да создадат остварлив ембрион, без потреба од сперма.

Иако некогаш parthenogenesis се сметала за ретка, таа е забележана кај над 80 видови ‘рбетници, вклучувајќи гуштери, змии, ајкули и ражи. Оваа репродуктивна стратегија е пронајдена и кај заробените животни и, од неодамна, кај некои диви животни.

Генетската анализа на откриениот фетус на американски крокодил покажа речиси идентичен генотип на неговата мајка, што покажува дека е automixis терминалната фузија вклучена во репродуктивниот механизам на крокодилот. Овој механизам е забележан и кај птици, змии и гуштери.

Иако parthenogenesis им овозможува на женките да се репродуцираат независно кога паровите се ретки, таа не обезбедува генетска разновидност како потомството произведено со сексуална репродукција. Иако јајцата не се извеле во овој случај, важно е да се забележи дека parthenogenesis јајца кај другите видови може да имаат различни стапки на изведување, но само до 3 проценти.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.