ДЕЛТА предизвикува загриженост | Тоа е најжилавата и најимпресивната варијанта на вирус со која светот се има сретнато

178

Не само што делта варијантата е потешка за преболување, туку е и многу полесно да се пренесе од едно на друго лице, со што се зголемува бројот на заразени и хоспитализирани меѓу невакцинираните, велат лекарите.

Делта варијантата е најбрзата, најтешката и најимпресивната верзија на коронавирусот, причина за болеста на ковида-19 со која светот некогаш се сретнал, а оваа варијанта ги сврте наопаку претпоставките за таа болеста, велат вирусолозите и епидемиолозите.

Заштитата со вакцини и понатаму останува многу силна против тешки форми на заболување и хоспитализација, без оглед на тоа која варијанта на вирусот ја предизвикува, а најголемиот ризик го сноси невакцинираниот, се согласуваат 10 водечки експерти за ковид-19.

Полесно е да се пренесе, а потешко е да се преболи

Не само што е потешко да се преболи варијантата делта, туку е и многу полесно да се пренесе од едно на друго лице, со што се зголемува бројот на заразени и хоспитализирани меѓу невакцинираните, велат лекарите. Исто така, има сè повеќе докази дека делта варијантата влијае на целосно вакцинираните луѓе во поголема мера отколку претходните варијанти, и постои зголемен страв дека вакцинираните лица може дури и да го шират.

„Делта се покажа како најтешка и најбрза варијанта досега“, изјави британскиот микробиолог Sharon Peacock.

Илјада пати повеќе назални вируси од оригиналниот вид

Додека не се соберат повеќе информации за преносот на делта варијантаta, експертите велат дека можеби е потребно повторно да се воведе носење маски, одржување на физичкото растојание помеѓу луѓето и други мерки, заедно со сеопфатна кампања за вакцинација.

Во Израел, во моментов се хоспитализирани околу 60 проценти од невакцинираните. Повеќето се на возраст над 60 години и имаат хронични здравствени проблеми. Во САД, кој има најголем број на инфекции и смртни случаи од ковид-19 во светот, делта варијантата сочинува околу 83 проценти од новите инфекции. Досега, невакцинираните сочинуваат 97 проценти од тешките случаи.

Студија во Кина покажа дека луѓето заразени со делта имаат 1000 пати повеќе вируси во носот од оригиналниот вид на вирусот од Wuhan.