Пребиотиците ја олеснуваат подобрата апсорпција на калциум, го нормализираат нивото на шеќер во крвта, го забрзуваат метаболизмот и спречуваат запек.
Ако го знаете вашиот дигестивен тип, можете да ја прилагодите вашата исхрана за да одговара на вашите потреби!
Пребиотиците влијаат на варењето и го подобруваат имунолошкиот систем.
Пребиотиците се нерастворливи влакна кои делуваат на пробиотиците и другите микроорганизми корисни за здравјето. Пребиотиците се храна за колонии на живи бактерии во цревата.
Истражувачите од San José State University тврдат дека овие пет намирници се преполни со пребиотици кои можат да имаат корист за здравјето на цревата.
Храна со најмногу пребиотици
Според некои студии, речиси 80 проценти од луѓето земаат пробиотик секој ден. Студијата на San José State University неодамна беше претставена на годишниот состанок на Американското друштво за исхрана. Петте намирници со најголема содржина на пребиотици се, како што се тврди, салата од млади листови глуварче, артичока или артичок од Ерусалим, лук и кромид и праз.
– Претходните истражувања ги потенцираа и здравствените придобивки од овие намирници, па не бевме изненадени кога откривме дека тие имаат најсилно пребиотичко дејство – изјави авторката на студијата Cassandra Boyd.
Дури и малите порции содржат доволни количини
Експертите нагласуваат дека релативно малите порции од овие намирници ја содржеле препорачаната количина на пребиотици од 5 грама дневно. Доволно е да се консумира само половина од мал кромид, за да се внесат препорачаните дневни дози во организмот.
Диететичарите истакнуваат дека овие пет намирници се богати со влакна корисни за здравјето на дигестивниот тракт. Лукот, кромидот и празот се составен дел на речиси секоја кујна во светот, додека младите листови од глуварче и цикорија не се доволно препознатливи.
Истражувачите нагласуваат дека пченицата и производите од пченица се сиромашни со пребиотици, додека млечните производи, јајцата, маслата и месото имаат уште помалку од нив.
Што е чичока (цикорија)?
Цикоријата, позната и како Ерусалимска артишок (Helianthus tuberosus). Ерусалимската артичока е храна која се препорачува за дијабетичари, има низок гликемичен индекс и содржи инулин. При варењето не се разградува во желудникот, туку стигнува до цревата и овозможува размножување на добри бактерии. Се верува дека го намалува лошиот холестерол и го нормализира нивото на триглицериди во крвта.
Корисно е и при синдром на нервозни црева
Пребиотиците го зајакнуваат микробиомот и го поддржуваат дејството на пробиотиците. Пребиотиците ја олеснуваат подобрата апсорпција на калциумот, го нормализираат нивото на шеќер во крвта, го забрзуваат метаболизмот и спречуваат запек. Некои истражувања сугерираат дека пребиотиците се особено корисни за луѓето кои страдаат од синдром на нервозни црева.