Овој 14-годишен гениј измислил сапун за борба против рак на кожата – и победил на престижен натпревар | Видео

323

Американски тинејџер ја запрепасти јавноста со својот изум – сапун кој помага во борбата против ракот на кожата. Овој изум му ја обезбеди победата на престижниот натпревар на млади научници во САД.

Во револуционерно достигнување, американскиот научник тинејџер Heman Bekele (14), ја освои главната награда во Young Scientist’s Challenge за неговиот иновативен сапун, дизајниран да се бори против ракот на кожата преку активирање на имунолошкиот систем на телото.

Станува збор за годишен натпревар организиран од мултинационалната компанија 3M, кој има за цел да ја стимулира креативноста кај младите умови.

Инспирацијата на Heman потекнува од сведоштвата на поединци кои се труделе под жешкото сонце за време на неговиот четиригодишен престој во Етиопија. Доколку се докаже дека е безбеден и ефикасен, неговиот сапун би можел да ја промени играта за оние луѓе кои не можат да си дозволат скапи третмани за рак на кожата, кои може да чинат и до 40.000 американски долари.

Од домашен проект до победнички проект

Неговиот проект првично е развиен ДОМА, но Heman побарал помош од University of Virginia и Georgetown University, со менторство од Deborah Isabelle, инженер за производство на 3M, откако стана финалист на споменатиот натпревар.

Клучна компонента на сапунот е Imidazoquinoline, соединение кое веќе се користи во лекувањето на различни кожни заболувања, вклучително и карцином на базалните клетки. Сепак, сапунот на Heman содржи наночестички на база на липиди за да се осигура дека агенсите за борба против ракот остануваат на кожата по плакнењето.

Малку е полеплив од обичниот сапун, бидејќи има наночестички врз база на липиди, а целата поента е што дури и откако ќе го измиете сапунот, лековитите делови ќе останат на вашата кожа, објаснува 14-годишниот гениј.

Липидните наночестички, одобрени од FDA за испорака на лекови од 2018 година, формираат невидлив слој на површината на кожата, помагајќи во пенетрацијата на активните соединенија. Додека ефективноста на липидните наночестички во живите ткива останува неизвесна, пронајдокот на Heman може да поттикне понатамошно истражување во оваа насока.

Се чека одобрување за тестирање на луѓе

Потпирајќи се на дигитално молекуларно тестирање, Heman ја истакна ветувачката ефикасност на сапунот во компјутерските модели, но сега чека сертификација од FDA за испитувања на луѓе. Тој има за цел да обезбеди одобрение во следните пет години и предвидува трансформирање на неговиот страствен проект во непрофитна организација до 2028 година. Неговата цел е да обезбеди пристапен и правичен третман за рак на кожата, како одраз на нејзината посветеност за изнаоѓање одржливи решенија за глобалните предизвици.

– Се надевам дека ќе го претворам овој страствен проект во непрофитна организација до 2028 година, каде што ќе можам да обезбедам фер и достапен третман за рак на кожата на што повеќе луѓе. Јас сум страстен за изнаоѓање одржливи решенија за глобалните проблеми и се надевам дека ќе ги инспирирам другите да го сторат истото, рече брилијантното момче.