Нова надеж за оние кои страдаат од лош сон | Пронајден е ген кој ги осудува луѓето на живот во несоница

556

Со отклучување на генетскиот код на несоница, холандските истражувачи откриле доживотен генетски ефект и повикуваат на рана интервенција во детството.

Отклучувајќи ги мистериите на човечкиот генетски код, една неодамнешна студија спроведена во Холандија откри специфични обрасци на ДНК кои играат клучна улога во одредувањето на подложноста на несоница.

Научниците ја спровеле студијата внимателно следејќи го режимот на спиење на речиси 2.500 индивидуи, од времето кога биле во утробата на нивните мајки до нивната 15-та година.

Студијата покажа дека индивидуите кои поседуваат генетски маркери поврзани со нарушувања на спиењето се повеќе склони кон ноќни будења во адолесценцијата.

Генот „лош сон“ е активен доживотно

Спротивно на претходното знаење ограничено на возрасните, новото истражување покажува дека генот „лош сон“ останува активен во текот на животот на една личност.

Научниците од University Medical Center Rotterdam и University Medical Center Erasmus MC ја истакнаа важноста од рано откривање на проблемите со спиењето кај децата, нагласувајќи ја потребата да се интервенира веќе во детството за да се спречи потенцијалната доживотна несоница.

Собирајќи примероци од ДНК од 2.458 европски деца родени меѓу април 2002 година и јануари 2006 година, истражувачите користеле крв од папочна врвца и примероци земени кога децата вклучени во студијата биле на шест години.

Мајките давале информации за начинот на спиење на нивните деца во различни фази, додека подгрупа од 975 тинејџери носеле уреди за следење на спиењето околу две недели.

Анализата генерира резултати за ризик од ДНК, откривајќи корелација помеѓу високите резултати и постојаните проблеми поврзани со несоница, како што се ноќното будење и тешкотиите со заспивањето во детството.

Проблемот има епидемиски статус во САД

Научниците ја изразија потребата од понатамошни истражувања за рано откривање и спречување на проблеми со спиењето базирано на генетско потекло. Нивните наоди се документирани во Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Препознавајќи го влијанието на спиењето врз развојот на детето и академскиот успех, експертите се залагаат за рано решавање на проблемите со спиењето. Студијата од 2022 година, објавена во списанието за клиничка медицина за спиење, исто така откри врска помеѓу нарушениот сон и академските перформанси.

Слично на тоа, истражувањето на американската Национална фондација за спиење покажа дека повеќе од 87 проценти од средношколците во САД не ги добиваат препорачаните осум до 10 часа спиење навечер.

Сериозноста на проблемот ја поттикна Американската академија за педијатрија да го означи лошиот квалитет на спиење кај тинејџерите како „епидемија“, наведувајќи ја употребата на електронски медиуми, потрошувачката на кофеин и почетокот на школувањето како фактори кои придонесуваат.

Таа свест поттикна акција, при што родителите и експертите за спиење ги повикаа државните законодавни тела да донесат подоцнежен почеток на училиште. Во моментов, Калифорнија и Флорида се единствените држави со политики кои наложуваат наставата во државните средни училишта да не започнува пред 8:30 часот, иако рокот за имплементација на Флорида се протега само до 2026 година.