Дали жолтата патека води до Атлантида ? Видео

1534

Експедиција на длабок морски гребен северно од Хавајските острови откри древно исушено езерско корито поплочено со нешто што изгледа како пат од жолта тула.

Необична и малку морничава сцена наиде истражувачкиот тим на Наутилус, кој моментално истражува делови од Papahānaumokuākea Marine National Monument, една од најголемите области за заштита на морето во светот. Се наоѓа на повеќе од 3.000 метри под брановите, а најдобриот дел е што секој може да го гледа истражувањето.

Во текот на денот, истражувачите споделуваа снимки во живо од подморницата, а неодамна на YouTube беше објавен дел од интересното возење во длабокото море.

„Тоа е патот до Атлантида, патот од жолта тула“, може да се слушне како истражувачот извикува.

Иако е под околу илјада метри океан, коритото на езерото откриено од истражувачите изгледа изненадувачки суво.