Дали хименот е скинат – дури и искусен гинеколог не секогаш може да каже дека тој е изгубен

303

Повеќето луѓе се сигурни дека знаат како може една девојка да се разликува од жена со поголемо сексуално искуство. Од кога точно ги имаме овие информации, многу од нас веќе не се сеќаваат.

Меѓутоа, ние сме навикнати да веруваме дека во текот на првиот сексуален однос хименот се распаѓа и „првата ноќ“ мора да биде придружена со група на „сакрални“ симптоми, вклучувајќи болка и крвавење. Овој настан, општествениот морал и нашата потсвеста ја перципираат како пресвртница во животот на секоја жена.

И сега тоа е изненадување: нашите идеи за девственоста да ги наречеме не се вистинити и не одговараат со социјалните визии. Овој заклучок е поддржан не само од културолози и филозофи, туку и од гинеколози.

Специјалисти и научници од Светската здравствена организација од Универзитетот во Минесота спроведоа обемна, сеопфатна студија за гинеколошки прегледи од целиот свет. Неговите резултати се објавени во списанието Reproductive Health.

Ова се митовите.

Мит број 1

Хименот го затвора влезот на вагината и се намалува за време на првиот секс. Ова се нарекува „губење на девственост“.

Всушност, не. Ова не е секогаш случај. Понекогаш овој мал дел од телото делумно ја затвора вагината и понекогаш дури и не ја затвора. Некои жени се раѓаат без химени. Но, дури и ако е присутно, не мора нужно да се распадне при првиот пол: понекогаш се протега, а понекогаш дури и останува непроменет.

Мит број 2

Мора да има крв

Всушност, не. Крвта доаѓа само од рани, па хименот мора да биде од одреден вид, а партнерот мора да биде тврдоглав и груб. Тогаш-тој ќе биде скинет и неколку капки крв ќе падне на невиноста. Потоа, патем, може да се излечи, како и секоја рана. Крвта при првиот сексуален чин најчесто е затоа што жената не е доволно влажна. Ова обично се решава со користење на лубрикант купен во аптека.

Мит број 3

Ако девојката немала крв за време на првиот секс, тогаш хименот веќе е оштетена. На пример, јавање коњи или гимнастиката.

Всушност, не. Во некои случаи, ако хименот слабо се протега, може да биде оштетен кај одредени видови на физичка активност. Но, ова е реткост. Најверојатно девојчето било доволно навлажнето, или оригиналната состојба на девствената кожа била во таква форма што девојката и нејзиниот партнер не чувствувале никакво кинење.

Мит број 4

Препознатливите кутикули со старост стануваат груби, па затоа е важно да ја изгубите девственоста (и подобро – да стапите во брак) што е можно поскоро.

Всушност, не. Цело време: најчесто под влијание на хормоните до 25 години или порано, кожата се намалува во големина, атрофира и практично исчезнува, без оглед на тоа дали жената има сексуален однос за време во нејзиниот живот или не.

Мит број 5

Првиот пат треба да биде болен: секој страда – и ќе страдаш!

Всушност, не. Болката за време на сексот не е задолжителна, иако се случува. Болката најчесто се јавува кога жената не е доволно навлажнета, а нејзиниот партнер не е премногу внимателен. Понекогаш чувствата на истегнување или раскинување на кожата навистина можат да бидат непријатни, но сега знаеме дека ова не е секогаш случај и болката не треба да се смета за задолжителен дел од овој „ритуал на иницијација“.

Мит број 6

Од типот на вагината можете да одредите дали е девица или не.

Всушност, не. Главниот заклучок на студијата на специјалисти на СЗО е дека традиционалните методи за одредување на девственоста се бескорисни. Разновидноста на облиците на химените е таква што дури и искусен гинеколог не е секогаш е во позиција сигурно да утврди дали девојка го изгубила хименот, освен ако не му каже.

Она што е важно да се разбере и запомни:

Не е важно како хименот изгледа, тој може да остане цел и при првиот сексуален однос, а крвавењето и да го нема. И според резултатите од студијата за гениталии, не е можно недвосмислено да се утврди дали девојката има секс или не.