Дали сакате да се чувствувате помлади ? Новото истражување препорачува што да се прави

360

Отклучувањето на врската помеѓу спиењето и согледаната возраст ја открива тајната на чувството на младост, при што секоја ноќ на лош сон го зголемува чувството на старост.

Шведски научници од University of Stockholm откриле фасцинантна врска помеѓу спиењето и нашата возраст. Нивните наоди, објавени во списанието Proceedings of the Royal Society B, фрлаат светлина на тоа колку спиењето е пресудно за одржување на младешка состојба на умот.

Имајќи предвид дека сонот е неопходен за функцијата на мозокот и општата благосостојба, решивме да тестираме дали сонот крие некакви тајни за зачувување на младешкото чувство на старост, објаснува Leonie Balter, научник на Department of Psychology at the University of Stockholm.

Во првичната студија биле анкетирани 429 луѓе на возраст од 18 до 70 години за нивната перцепирана возраст, шеми на спиење и нивоа на поспаност. Резултатите биле запрепастувачки: секоја ноќ без сон во изминатиот месец била во корелација со испитаниците кои се чувствувале 0,23 години постари во просек.

За да го истражат ова дополнително, истражувачите спровеле втора студија во која учествувале 186 учесници на возраст од 18 до 46 години. Овој пат, тие ги подложиле учесниците на два различни услови за спиење: ограничен сон (четири часа во текот на ноќта) и целосен сон (девет часа во текот на ноќта) по две ноќи.

Исходот од таа последователна студија гласел: По ограничениот сон, учесниците изјавиле дека се чувствувале во просек 4,4 години постари во споредба со ноќите кога спиеле доволно. Ова значи дека префрлањето од чувство на будност во поспаност додало неверојатни 10 години на чувството за старост на поединецот, истакнува Balter.

Ефектот на спиењето врз субјективната возраст бил тесно поврзан со нивоата на поспаност. Чувството на исклучително будно одговарало на чувството за 4 години помладо од вашата реална возраст, додека екстремната поспаност е во корелација со чувството за 6 години постаро.

Грижата за нашиот сон е клучна за да се чувствуваме младешки. Ова, за возврат, може да промовира поактивен животен стил и да поттикне однесувања кои го промовираат здравјето, бидејќи чувството младо и будно се важни за нашата мотивација да бидеме активни, заклучува Balter.