CORONA PASSPORT | Европа сè уште расправа за тоа како ќе се користи | Ова се аргументите ЗА и ПРОТИВ

245

Во четвртокот, лидерите на Европската унија во принцип се согласија да воведат единствен сертификат на ниво на блок со сертификат за вакцинација, што ќе им овозможи на граѓаните да патуваат без гранични мерки, а можеби и да посетуваат некои културни или спортски настани.

Сепак, што точно ќе овозможуваат т.н. коронските пасоши, како ќе изгледаат и кога точно ќе почнат да се издаваат, засега останува непознато.

Ангела Меркел објави дека пасошите за корона може да се појават до летото во ЕУ.

Сепак, додека голем број лидери се воодушевени од оваа идеја, други не се толку оптимисти и велат дека таквата практика би била дискриминирачка.

Ова се некои од причините за и против контроверзните „ковидни пасоши“.

Аргументи ЗА

Еден од главните аргументи во корист на „корона пасошите“ е дека тие би ги охрабриле луѓето да се вакцинираат. Ако вакцинацијата значеше „билет“ за слободно движење, влез во ресторани, присуство на културни и спортски настани и, конечно, патување без ограничувања, се претпоставува дека поголем број луѓе би аплицирале за вакцинација.

Се разбира, ова не може да биде замена за кампањата за информирање на луѓето за безбедноста и ефикасноста на вакцините, како и за нивната клучна важност за ставање крај на пандемијата.

Вториот аргумент е да им се даде на луѓето многу потребното чувство за слобода. Веќе една година, разни анти-пандемиски ограничувања ја ограничуваат нашата слобода на движење на различни нивоа, па затоа пасошите за деца ќе бидат начин за поединци да се вратат на патување и други активности.

Ова повлекува трет аргумент – повторно воспоставување патувања и дозволување собири за вакцинирани лица би значело и закрепнување на сериозно повредената економија, особено туристичката и угостителската индустрија. Затоа, не е изненадувачки што најголемите поборници за идејата за „COVID пасоши“ се туристички земји, како што се Грција, Италија и Шпанија, на кои ќе им биде тешко да преживеат уште една сезона без туристи.

Еден од најгласните поборници за „ ковид пасош“, грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис, објасни претходно дека идејата зад иницијативата е да се создаде „брза лента“ што ќе ги оживее туризмот и рекреацијата и ќе им овозможи на граѓаните слободно да се движат од земја до земја.

Аргументи ПРОТИВ

Иако вакцините досега покажаа импресивна ефикасност во намалувањето на ризикот од хоспитализација и смрт кај симптоматските пациенти со COVID-19, во моментов нема конкретни докази дека тие можат да спречат пренесување на вирусот. Ова значи дека „ковидните пасоши“ би биле корисни со цел да се намали потребата од хоспитализација на вакцинирани патници во странска земја, но тие не би биле гаранција дека вакцинираниот турист нема да го шири вирусот на невакцинирани граѓани на земјата што ја посетува .

Друг аргумент против „ковидните пасоши“ се новите видови на коронавирус. Повеќето земји се во рана фаза на вакцинација и со оглед на загриженоста дека вакцините не можат да бидат доволно ефикасни против нови мутации, воведувањето на „ковидните пасоши“ може да биде предвремено.

Третиот аргумент е дискриминација. Таквите пасоши ќе се користат за да им се овозможи на луѓето кои се вакцинирани да прават работи што другите не можат. Бидејќи програмата за вакцинација се спроведува според приоритетните категории, некои луѓе ќе бидат вакцинирани пред други.

Многумина би се согласиле дека анти-вакцините и сите оние кои свесно избираат да не ја примаат вакцината од сопствените заблуди немаат право на жалба кога ќе им биде побаран карантин по преминувањето на границата или им е забранет пристап до јавен превоз, ресторан, натпревар или концерт. Меѓутоа, во моментот, „ковидни пасоши“ би значеле дискриминација на групи кои не можат да се вакцинираат, како што е некој на возраст под 18 години, оние на кои не им е дозволено да се вакцинираат поради постоечки болести или оние кои едноставно нема да имаат еднакви пристап до вакцината.

Исто така, „ковидните пасоши“ би можеле да ги охрабрат луѓето кои сè уште не биле вакцинирани или одлучиле да не севакцинираат да добијат сертификат на „црниот пазар“. Затоа, ако се усвојат „ковидните пасоши“, тие мора да се спроведат на начин што не е предмет на измама, што е многу тешко да се пријави.

Конечно, тука е прашањето за приватност. „Ковид пасошите“ може да значи и споделување на приватни здравствени податоци со „надворешни лица“, како што се авиокомпаниите. Ова би покренало разумни етички дилеми што треба да се решат.