Болки за време на секс | Причини

1165

Сексот е одличен начин да си овозможите задоволство.

Тој може да е конвергентен, опуштен, страстен, врховен, вртоглав, но и … болен!

Кога сексот боли?

Недела пред или после овулација

Во овој момент од месечниот циклус може да почувствувате болка за време на секс. Природните секрети, навлажнувачки за вагината за време на секс опаѓаат непосредно пред и малку по секс.

Пропуштање на љубовната игра

Пропуштањето на љубовната игра ја намалува шансата на жените да се подготват психички за сексуалниот чин. Пристапувањето премногу брзо кон него го намалува времето за вагинално навлажнување, толку е потребно за полесно триење за време на половиот акт.

Хипоалергични лекови

Антихистаминиците го потиснуваат лачењето на вагината. Ова го спречува нејзиното природно и доволно навлажнување дури и при присуство на сексуална возбуда. Сувата слузница на половите органи предизвикува иритации и болки.

Габични инфекции

Габичните инфекции предизвикуваат сериозни промени во вагиналната флора. Освен што навлажнувањето на слузницата е променето, габите предизвикуваат иритации на кожата, ранички, црвенило, кои при сексуален однос се активираат дополнително.
Како резултат се јавуваат болки при секс, а понекогаш дури и откажување од него.

Кламидија

Кламидијата е подмолна бактерија. Заразата со неа често нема симптоми, што гопопречува раното нејзино откривање, освен ако не се направени посебни истражувања.

Кламидијата предизвикува промена во pH-то на вагината, кое при триење предизвикува болки и непријатност.

Поликистоза на јајниците или цисти

Цистите во јајниците може да предизвикаат болки и непријатни чувства за време на секс. Тензиите и притисокот кои се добиваат за време на сексуален однос, дразнат течноста насобраниот во поликистозните јајници, а тоа од своја страна предизвикува болка.

Погрешна секс поза

Не сите секс пози можат да се вршат со леснотија од сите жени. Кај некои секс пози аголот на пенетрација и притисокот имаат големо влијание врз нежните ткива на гениталиите. Затоа може да се појави болка и непријатност.

Едноставно заменете ја позата !

Ендометриоза

При ендометриоза се забележува “преливање” на клетки и ткива на матката надвор од нејзиниот ѕид. За време на секс овие ткива можат да бидат допрени и иритирани, што предизвикува понекогаш дури и силни болки.

Доење

За време на доење може да се случи да има болки при секс. Ова се должи на намалените нивоа на естроген поради процесот на доење. Така вагиналните ткива стануваат чувствителни на допир и притисок.

Менопаузата

Менопаузата е период во кој се јавуваат бројни хормонални промени кои најчесто предизвикуваат вагинална сувост.

Возење на тркало

Честото и долготрајно возење велосипед може да предизвика силен притисок врз мускулните и нервните влакна, инервирајќи ја вагината. Таа станува премногу чувствителна и за време на секс се појавуваат болки.