Бизарно археолошко откритие во Полска | Ископани остатоци од дете, а она што е откриено предизвикува морници | Видео

142
Археологот Дариуш Полински позира со останки пронајдени на гробиштата од 17 век.

Археолошкото откритие од 17 век во Полска фрла нова светлина врз темните верувања во вампирите и натприродните суштества.

Археолозите во Полска открија останки на дете од 17 век врзано за гроб за да не воскресне од мртвите, а откритието, во светлината на Ноќта на вештерките, зборува за верувањата во вампири и други натприродни суштества.

Коските на шест или седумгодишно дете се најновите откритија на гробиштата во селото Пиен, во северна Полска, кои датираат од времето кога луѓето верувале во духови, зомби и други натприродни суштества, додека денес тие се само изговор за маскенбал.

Ова се гробишта за отфрлените луѓе, кои предизвикувале страв кај другите луѓе по смртта, а веројатно и во текот на животот (…) за кои се сомневале дека се во контакт со нечисти сили, луѓе кои на некој начин се однесувале поинаку, изјави Дариуш Полински, кој проучува средновековни погребни практики на Универзитетот Никола Коперник во Торун.

  • Детето било закопано со лицето надолу со железен катанец под левата нога, најверојатно за да го спречат да стане и да го остави гробот да се храни со живите, објаснува Полински.

Тој истакнува дека луѓето се плашеле дека „несветите“ ќе им ја испијат крвта или ќе ги гризат.

Археолозите пронашле други методи кои се користеле против „живите мртовци“.

Најдовме голем број гробови со камења поставени на различни делови од телото, на грлото, лактот или вратот, сето тоа како заштита од покојникот, рече Полински.