Бензинската пумпа 11 илјади пати понечиста од даската на WC школката

332

Голем број на луѓе сакаат да веруваат дека хигиената им е на завидно ниво, но факт е дека човекот всушност и не е нешто посебно чисто суштество.

Многу бактерии се кријат на највообичаени предмети кои секојдневно се користат без многу размислување – како шише со вода или женски чанти, а нам тоа воопшто не ни пречи. Секако, тука се и ве-це школките, за кои веруваме дека се најнечистиот дел со кој доаѓаме во допир.

Едно истражување покажа дека поистои нешто многу полошо од ве-це даската на која се седи, а добар дел од луѓето воопшто не ги мијат рацете.

Тестирањето спроведено од Busbud.com, на три бензински пумпи покажа дека во просек на бензинска пумпа претстојуваат дури 2.011,970 бактерии на секои 2,5 квадратни сантиметри. Колку за споредба во просечно ве-це ќе се најдат околу 172, на чантите 9,7, а на парите 5.2.

Бактериите од бензинските пумпии можат да предизвикаат кожни инфекции, синдром на токсичен шок, пневмонија и труење со храна.

Значи, следниот пат кога ќе се застане на бензинска пумпа да се користат еднократни ракавици или во автомобилот да се има дезинфекција за рацете.