Бела чорба со телешко месо

1523

Потребно

  • 500 гр телешко месо
  • 1 главица црвен кромид
  • 3 лажици масло
  • 2 моркови
  • 2 компири
  • бибер во зрно
  • 3 ловорови листа
  • 2 лажици брашно
  • црвен пипер
  • 2 жолчки
  • 1 шолја кисела павлака
  • свеж магдонос
  • сок од лимон
  • сол

Подготовка

Во подлабоко тенџере се става маслото и на него се динста сецканиот кромид. Се додава месото исечено на коцки и се остава да се вари.

Се додаваат 2 литри вода, бибер во зрно, ловоров лист, сецканиот морков, компирите и солта.

Се намалува температурата и тенџерето се покрива со капак и се остава да се вари додека зеленчукот и месото не омекнат.

Во посебен сад измешајте го брашното, црвениот пипер и малку вода за да нема грутки, па тоа додајте го во чорбата.

Продолжете со готвењето додека не зоврие чорбата.

Измешајте ги жолчките и киселата павлака, тргнете ја чорбата од ринглата и полека додавајте ја смесата од жолчките и павлаката постојано мешајќи со вилушката.