Потребно
- 500 гр телешко месо
- 1 главица црвен кромид
- 3 лажици масло
- 2 моркови
- 2 компири
- бибер во зрно
- 3 ловорови листа
- 2 лажици брашно
- црвен пипер
- 2 жолчки
- 1 шолја кисела павлака
- свеж магдонос
- сок од лимон
- сол
Подготовка
Во подлабоко тенџере се става маслото и на него се динста сецканиот кромид. Се додава месото исечено на коцки и се остава да се вари.
Се додаваат 2 литри вода, бибер во зрно, ловоров лист, сецканиот морков, компирите и солта.
Се намалува температурата и тенџерето се покрива со капак и се остава да се вари додека зеленчукот и месото не омекнат.
Во посебен сад измешајте го брашното, црвениот пипер и малку вода за да нема грутки, па тоа додајте го во чорбата.
Продолжете со готвењето додека не зоврие чорбата.
Измешајте ги жолчките и киселата павлака, тргнете ја чорбата од ринглата и полека додавајте ја смесата од жолчките и павлаката постојано мешајќи со вилушката.